Ga naar de inhoud
Afstand bewaren

Hoge Veluwe waarschuwt fotograferende bezoekers: 'Wild dier is geen knuffelbeest'

Vrouwtjesherten in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Beeld © ANP

Het fotograferen en filmen van wild in nationaal park De Hoge Veluwe loopt uit de hand. Bezoekers moeten op gepaste afstand blijven en zeker niet proberen om een selfie te maken met een wild dier, waarschuwt het park.

Een edelhert is geen knuffelbeest, aldus De Hoge Veluwe. "We begrijpen dat fotografen mooie opnames willen maken, maar het moet niet ten koste gaan van de natuur. Een dier op de foto zetten mag best, maar een fotograaf in camouflagekleren die ineens achter een boom vandaan springt, verstoort het wild en veroorzaakt veel stress bij de dieren."

'Geen moment rust'

Deze maand stond er dagenlang een groep natuurfilmers onder het nest van een zwarte specht. Sommige fotografen staken hun lens zelfs bijna in het nest. "De dieren kregen geen moment rust." Bezoekers moeten ook ree-kalfjes met rust laten, want de moeder verstoot het jong als mensen het hebben aangeraakt.

De Hoge Veluwe heeft in 2016 al een struinverbod ingesteld. Het park deelt sindsdien tientallen boetes per jaar uit aan mensen die niet op de paden blijven.

Amateurfotograaf
Lees ook:
Amateurfotograaf over zeearend die viral gaat: 'Hij was geërgerd'