Ga naar de inhoud
Smeren

Hoe bescherm je jezelf het beste tegen de zon? Zoek het hier op

Goed insmeren, met de juiste zonnebrand Beeld © Foto ANP

Het wordt een prachtig weekend met temperaturen tot wel dertig graden. Maar hoe voorkom je dat je er maandag als een kreeft bijloopt? Dat hangt onder andere af van de UV-index en je huidtype. Zoek hier op hoe jij jezelf het beste beschermt.

Een verbrande huid wordt veroorzaakt door de uv-straling van de zon. Om te kunnen voorspellen hoe snel je verbrandt, bestaat de UV-index. Dit is een maat voor de hoeveelheid uv-straling die de aarde bereikt. Dat is vooral afhankelijk van de stand van de zon en de bewolking.

Dit weekend wordt op veel plekken een UV-index rond de 7 verwacht. Veel hoger wordt het in Nederland niet. In Zuid-Europa kan de UV-index oplopen tot 10 en rond de evenaar zelfs tot 15. Je verbrandt dan heel snel: bij een UV-index van 7 wordt je huid na een kwartiertje al rood.

Zo dik als pindakaas

Niet verbranden is een kwestie van smeren, smeren en nog eens smeren. Welke zonnebrand je moet hebben, hangt af van je huid. De gemiddelde Nederlander kan volgens KWF Kankerbestrijding het beste factor 30 of hoger gebruiken. Factor 50 mag ook, maar het verschil met factor 30 is relatief klein.

Belangrijker is het om goed te smeren: minstens elke twee uur, een goede laag, ongeveer zo dik als je pindakaas op een boterham smeert. Als je in het water bent geweest, smeer dan altijd opnieuw, ook als er op je zonnebrand staat dat hij waterbestendig is.

Werkt de tool niet goed? Klik hier om hem in een nieuw tab te openen.

Welk huidtype heb jij?

In bovenstaande tool kun je zien hoe jij jezelf het beste beschermt. Dat verschilt per huidtype. Die bepaal je aan de hand van een aantal kenmerken.

  • Type 1: Je hebt een zeer lichte huid, met rood of lichtblond haar en lichte ogen. Je verbrandt zeer snel en wordt nauwelijks bruin.
  • Type 2: Je hebt een lichte huid, blond haar of lichte ogen. Je verbrandt snel en wordt langzaam bruin.
  • Type 3: Je hebt een licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar en vrij donkere ogen. Je verbrandt niet snel en wordt wel makkelijk bruin.
  • Type 4: Je hebt van nature een getinte huid, donker haar en donkere ogen. Je verbrandt bijna nooit en wordt snel bruin.

Zit je tussen twee types in? Baseer je dan op je ervaring met verbranden. Als je bijvoorbeeld een lichte huid hebt, maar wel donker haar, dan zit je tussen type 2 en 3. Verbrandt je normaal snel? Ga dan uit van huidtype 2.

Ongeoefende huid

Het maakt ook nog uit hoe vaak je al in de zon bent geweest: je huid raakt op een gegeven moment deels gewend aan de uv-straling. Met je ongeoefende huid zul je dit weekend dus sneller verbranden dan aan het eind van de zomer.

Bekijk hier hoe hoog de UV-index vandaag is:

Zoek het op

De cijfers vliegen je in het nieuws om de oren, maar wat betekenen ze voor jou? De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar interactieve tools, graphics en kaarten. Zo kun jij jouw eigen situatie of buurt bekijken.

Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen.