Ga naar de inhoud
Rol Rusland

Nederland wil opheldering Maleisië over uitspraken MH17-ramp

Onderzoekers op de plek van de MH17-ramp

Nederland wil opheldering van Maleisië na uitspraken van de premier van dat land over de MH17-ramp. Die zegt te betwijfelen of Rusland achter de aanslag zit.

Premier Mahathir Mohammad zegt achter de conclusies van het Joint Investigation Team (JIT) te staan, tot het punt in het onderzoek waarin wordt beweerd dat de raket waarmee vlucht MH17 werd neergehaald van Russische makelij was.

'Waar is het bewijs?'

Of Rusland het projectiel heeft afgevuurd, betwijfelt hij. "Ik denk niet dat zo’n gedisciplineerde partij verantwoordelijk is voor de lancering van de raket", zegt Mohammad tegen persbureau Bernama.

Het JIT concludeerde eerder dat de raket werd afgevuurd vanuit een gebied in handen van pro-Russische separatisten, met een BUK-raketinstallatie afkomstig uit Rusland, die vervolgens weer is teruggereden naar Rusland.

"Ze beschuldigen Rusland, maar waar is het bewijs?", vraagt Mohammad over de conclusies van het JIT. "We weten dat de raket van een Russisch type is, maar hij kan ook in Oekraïne zijn gemaakt."

Reactie Buitenlandse Zaken:

"Wij hebben kennisgenomen van de uitspraken van de Maleisische minister-president", laat Buitenlandse Zaken weten. Het ministerie voegt eraan toe dat 'Maleisië zich altijd, zowel bilateraal als in het kader van het JIT, volledig achter de bevindingen' van het onderzoek heeft geschaard.
 

'Russische
Lees meer
'Russische trollen twitterden binnen 24 uur minstens 65.000 keer over MH17'

Thierry Baudet

Vorige week werd de twijfel of Rusland achter de aanslag zit ook uitgesproken door Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Die vroeg zich in een debat met premier Mark Rutte af of het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van de MH17 wel onafhankelijk is. Hij noemde Oekraïne als mogelijke dader.

"Dat ik achter mijn vraagtekens sta, die ik gesteld heb bij het JIT", zei hij tijdens het debat. "En dat is heel simpel: vanwege het feit dat Oekraïne een van de mogelijke daders van deze situatie ook aanklager is van dit JIT."

Rutte versus Baudet: MH17-standpunt zet debat echt op scherp

01:58
Premier Rutte en FVD-leider Baudet gingen aan de vooravond van de Europese verkiezingen in debat. Daarin kwam ook de MH17-ramp aan bod.

298 doden

Bij de ramp met MH17 kwamen vijf jaar geleden 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Nederland heeft Rusland aansprakelijkheid gesteld. Internationaal onderzoeksteam JIT is nog altijd bezig. Vorig jaar onthulde het JIT dat de raketinstallatie afkomstig was van het Russische leger.