Geschokte onderzoekers

Minderjarige meisjes met eetstoornissen doelwit van seksueel misbruik

31 mei 2019 10:49 Aangepast: 01 juni 2019 10:42
Archieffoto. Deze vrouw overleed in 2014, toen ze nog maar 35 kilo woog

Minderjarige meisjes met anorexia worden online benaderd door mannen die aanbieden om ze te helpen met afvallen, om daarna te proberen ze seksueel te misbruiken. Onderzoekers van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel zijn zo geschokt, dat ze tussentijds met de resultaten naar buiten treden.

"We zijn geschrokken van de aard en omvang van dit misbruik en mogelijke uitbuiting", laat het Centrum weten. "De mannen zoeken bewust deze meisjes op met het doel seksueel expliciet materiaal te verkrijgen, om hen te misbruiken en ze uit te buiten", zegt Shamir Ceuleers van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, dat het onderzoek deed.

Zeer omstreden

De mannen bieden op zogenoemde pro-ana-sites aan om meisjes met een eetstoornis te helpen om verder af te vallen. Op zeer omstreden sites geven mensen met eetstoornissen elkaar tips hoe ze verder kunnen afvallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouders anorexiapatiëntjes: 'Ik denk al over de begrafenis van mijn kind'

Loktieners

De onderzoekers maakten twee profielen van meisjes van 14 en 15 jaar met een eetstoornis. Die loktieners vroegen op de site om hulp bij het afvallen.

Binnen enkele weken hadden zich 45 'coaches' gemeld. Van die mannen vroeg 64 procent snel om foto’s in ondergoed, 21 procent vroeg zelfs om naaktfoto’s.

Seksuele diensten

"Enkele coaches wilden afspreken met de meisjes, waarbij er bijvoorbeeld afvalpillen werden aangeboden in ruil voor seksuele diensten. In de gesprekken werd manipulatie en druk niet geschuwd", aldus de onderzoekers.

Tegen de NOS zegt Ceuleers dat de coaches fel werden als de meisjes niet meewerkten. "Met reacties als: 'Wil je soms een dik vet varken blijven?' Het gaat hier om jonge meisjes, vaak met een laag zelfbeeld, die ook nog eens extra kwetsbaar zijn omdat ze een eetstoornis hebben."

Ook dreigden de coaches met het publiceren van de foto's, of om bij de meisjes thuis langs te komen als ze niet deden waar de mannen om vroegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderen krijgen steeds jonger anorexia, nieuwe aanpak vereist

Bescherming

"Het is belangrijk dat deze meisjes de bescherming en hulp krijgen die ze nodig hebben en dat deze zogenaamde pro-ana coaches, wanneer zij strafbare feiten begaan, vervolgd worden", zegt hoogleraar Eric van Furth, die betrokken was bij het onderzoek.

De uiteindelijke resultaten worden na de zomer gepresenteerd.

Oproep

Heb jij hier ervaring mee en wil je ons helpen om anderen hiervoor te waarschuwen? Wij komen graag met je in contact. Dat kan volledig anoniem. Mail naar oproep@rtl.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore