Hoe ver ga je?

Primeur: Nederlandse kat krijgt kunstheup voor 4000 euro

31 mei 2019 08:35 Aangepast: 31 mei 2019 16:14
Een willekeurige kat. Beeld © ANP

Dierenliefde neemt soms grootse proporties aan. Als eerste kat in Nederland heeft poes Poppy een kunstheup gekregen. Kosten: 4000 euro. Chemo voor de hond of een pacemaker voor je kat: hoe ver moet je gaan met medische ingrepen bij je huisdier?

Heeft een dier recht op de beste behandeling, ook al kost die duizenden euro's? Het baasje van de Brabantse kat Poppy vond van wel. Het jonge dier kreeg klachten nadat het van een pergola in de tuin was gesprongen.

"Na de sprong begon ze mank te lopen", vertelt het baasje van Poppy tegen BN DeStem. Na onderzoek bleek er van alles mis te zijn met de gewrichten van het beestje: de heup van de kat lag helemaal uit de kom. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Primeur: husky Iza krijgt nieuw schedeldak uit 3D-printer

Geen spuitje

De vooruitzichten waren slecht, maar het baasje was niet van plan het dier een spuitje te geven. Dus kreeg de jonge poes een kunstheup: een kunstgewrichtje van 5 centimeter. De oorspronkelijke heup is helemaal vervangen door het kunstgewricht. Maar dat kostte dus wel een slordige 4000 euro.

De operatie is volgens de dierenarts uit Bergen op Zoom, die al enkele honden aan een kunstheup heeft geholpen, geslaagd. Na de eerste dag van de operatie begon Poppy al weer te lopen. 

Traumatische ervaring

Hoe ver ga je voor een ziek huisdier? Uit meerdere onderzoeken blijkt een ziek huisdier voor de meeste baasjes een traumatische ervaring te zijn.

Uit enquêtes van onder meer de Amerikaanse dierenartsenbond AVMA en TNS NIPO, waarover de Volkskrant schreef, blijkt dat honden- en kattenbezitters hun dier steeds vaker zien als een gezinslid, vergelijkbaar met een kind of partner.

Zo kunnen baasjes bij het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam voor steeds meer behandelingen voor hun dier terecht. Denk aan chemotherapie of een behandeling voor hernia's bij katten en honden.

Egel Blueberry heeft één behandeling al achter de rug Egel Blueberry heeft één behandeling al achter de rug

Egel aan de chemo

Het egeltje Blueberry van de Rotterdamse Gabriëlla Fagnotti kreeg chemo, nadat het dier een vorm van mondkanker had. Daarover schreef Editie NL in maart van dit jaar.

Dit was een primeur, nooit eerder werd er in Nederland geprobeerd op deze manier kanker bij een egel te genezen. 

Auto te koop

Een Amerikaanse man bewees eerder de maand hoe groot zijn liefde voor zijn hond is. Hij verkocht zijn auto  van 5000 dollar om zijn hond Gemini te opereren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo ver kan dierenliefde gaan: hond krijgt nieuwe tanden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore