Ga naar de inhoud
Ernstige aandoening

Veel psychosepatiënten krijgen onvoldoende en verkeerde zorg

Beeld © Getty Images

De zorg voor mensen met een psychose laat danig te wensen over. Zo krijgt 70 tot 75 procent van deze patiënten belangrijke standaardzorg niet. En krijgen ze die wél, dan is dat vaak door onvoldoende opgeleid personeel.

Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt). De vereniging wil dat er 750 psychologen bij komen om de zorg op orde te krijgen.

100.000 psychosepatiënten

Een patiënt met een psychose moet standaard cognitieve gedragstherapie voor psychose (CGTp) aangeboden krijgen. Maar de afgelopen drie jaar kreeg slechts 20 tot 25 procent van de psychosepatiënten die therapie.

Jeroen
Lees meer
Jeroen was een verwarde man: 'Ik trek nu aan de bel als er een psychose aankomt'

Bovendien was de behandeling in veel gevallen niet zoals die hoort te zijn. In Nederland zijn in totaal bijna 100.000 mensen in behandeling voor een psychose.

Erg geschrokken

De VGCt zegt erg geschrokken te zijn van de resultaten van het onderzoek. "Als dit een standaardbehandeling van kanker betrof, dan was Nederland woedend", zegt klinisch psycholoog Tonnie Staring van de VGCt.

"Diezelfde verontwaardiging is ook hier passend. Dit is één van de meest ernstige psychische aandoeningen en de huidige kwaliteit van zorg staat in de weg van de juiste behandeling voor deze patiënten en uiteindelijk van (de snelheid van) het geneesproces."

Zahra
Lees meer
Zahra (21) voelde zich eenzaam: 'Ik durfde niemand te vertellen over mijn psychose'