Ga naar de inhoud
Bij toeval ontdekt

Lek Belastingdienst: accountant had toegang tot data oud-cliënten

Beeld © ANP

Accountants hebben persoonlijke gegevens en belastingaangiften van oud-cliënten kunnen inzien door een datalek bij De Belastingdienst. Het lek werd bij toeval ontdekt door een accountant uit Rotterdam.

Dat schrijft de Volkskrant die met de accountant uit Rotterdam heeft gesproken. Volgens de krant waren de gegevens van de oud-cliënten maandenlang te zien. De Belastingdienst heeft het lek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het is niet bekend hoeveel mensen zijn gedupeerd.

Bij toeval ontdekt

De fout werd bij toeval door de accountant ontdekt. Toen hij bezig was met de belastingaangiftes van een van zijn cliënten van wie hij een machtiging had en op de terug-knop klikte, kwam hij bij een lijstje terecht met verschillende klanten. Daartussen zaten ook cliënten van wie de machtiging inmiddels was verlopen. Hij kon de strikt persoonlijke gegevens van hen inzien.

Belastingdienst
Lees ook:
Belastingdienst meldt 1275 datalekken, 84 met 'hoog risico'

Bij enkele namen zag hij staan dat ze nog aangiftes moesten doen. 'Als ik kwaad zou willen zou ik dus de aangiften waar ik geen toegang tot mag hebben, kunnen aanpassen', zegt hij tegen de krant.  

Fout hersteld

De fout komt alleen voor in de browser Edge van Microsoft. Bij andere browsers, zoals Google Chrome, krijg je een foutmelding. De Belastingdienst erkent het lek en heeft de fout deze week hersteld.