Herdenking massaal bezocht

Veel vragen rond dood Marwan (15): 'Hoe kon dit gebeuren?'

30 mei 2019 07:22 Aangepast: 30 mei 2019 11:38
Honderden mensen herdachten gisteren de overleden Marwan (15) Beeld © RTL Nieuws

Honderden mensen namen gisteravond in Hilversum afscheid van de 15-jarige Marwan Ben Kodad. De jongen werd maandag bewusteloos aangetroffen in zijn slaapkamer, hulp mocht niet meer baten. Betrokkenen vertellen dat Marwan zeer waarschijnlijk zelf een einde aan zijn leven heeft gemaakt. "Hoe kon dit gebeuren?"

Klasgenoten en vrienden spraken gisteravond nergens anders over: Marwan zou jarenlang gepest zijn. Ze kwamen gisteren, samen met honderden anderen, naar de straat waar Marwan woonde in Hilversum om samen herinneringen op te halen, bloemen neer te leggen, en te bespreken hoe het heeft kunnen gebeuren dat Marwan opeens is overleden.

'Niemand greep in' 

"Hoe kan het zo zijn dat wij dit blijkbaar met z'n allen wisten, maar dat niemand ingreep?" Zaki Zannouti, goede kennis van de familie, vroeg het zich gisteravond ook hardop af.  Zaki, die Marwan ziet als zijn eigen broertje, greep het moment aan om de vele jongeren aan te spreken.

De politie stelde daarvoor een dienstwagen en luidspreker beschikbaar. "Gek genoeg, en daarin moeten we met zijn allen naar onszelf kijken, riep iedereen kort na het incident: 'Hij wordt al heel lang gepest'. Dit terwijl de familie van niets wist. Hoe kan dit? Hoe kan iedereen dit hebben geweten, behalve de ouders en de familieleden?"

De 15-jarige Marwan. De 15-jarige Marwan.

Op sociale media gingen kort na de dood van Marwan drie verschillende filmpjes rond waarin te zien was dat de jongen werd gepest. "Het is duidelijk op de beelden te zien: hij werd geïntimideerd, mishandeld en vernederd", vertelt Zaki. Of de beelden recent zijn opgenomen, is onduidelijk.

'Hoop dat iedereen is wakker geschud'

Marwan was volgens Zaki iemand die opgroeide in een warm gezin met veel liefde, iemand die vriendelijk was, iedereen begroette en altijd lachte. Aan de vele tranen die gisteravond vloeiden, werd duidelijk dat Marwan niet alleen bij Zaki enorm geliefd was. "Ik hoop dat iedereen wakker is geschud en beseft dat iedereen vriendelijker met elkaar moet omgaan. Dat je moet beseffen dat als je iemand pest, je diegene dusdanig kunt kwetsen dat er hele vervelende dingen kunnen gebeuren." 

Beluister hier de toespraak:

Een goede kennis die zich als een broer van Marwan voelde, nam bij een herdenking het woord.

De politie doet geen onderzoek naar de dood van Marwan, omdat er geen strafbare feiten zijn geconstateerd bij zijn dood, laat een woordvoerder aan RTL Nieuws weten. Zij doen daarom geen mededelingen over de doodsoorzaak. De familie van Marwan blijft hierdoor achter met veel vragen.

Het lichaam van Marwan is vannacht naar Marokko gevlogen, daar krijgt hij zijn laatste rustplaats.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113  Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderen worden vaker gepest dan we weten: 1 op de 3 vertelt er nooit over

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`