Ga naar de inhoud
Wereld Niet Roken Dag

Zweten, trillen en een lagere bloeddruk: het effect van een dagje niet roken

Archieffoto Beeld © iStock

Overweeg jij als roker om vandaag, op de Wereld Niet Roken Dag, je pakje peuken links te laten liggen? Dan zal je bloeddruk dalen, wordt je hartslag lager maar ga je waarschijnlijk ook trillen en zweten, en ben je sneller geïrriteerd.

Vandaag is de Wereld Niet Roken dag. Die werd in 1987 in het leven geroepen door de WHO, om meer aandacht te vragen voor de gevaren van roken.

Artsen
Lees ook:
Artsen confronteren rokers op straat: 'Als je ooit kanker krijgt, kan je me bellen'

Inmiddels zijn de meeste mensen wel op de hoogte van de negatieve effecten van roken, maar heeft het eigenlijk zin om een dagje niet te paffen? We vroegen het Joris van Enschot. Hij is longarts in het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven.

Wat zijn de effecten van een dag niet roken? Heeft zoiets wel zin?

"Eén dag niet roken en dan weer doorgaan heeft eigenlijk weinig zin, maar er gebeurt al wel wat in je lichaam. Het koolmonoxideniveau zal dalen, naar een normaal niveau. Dat verwijder je dan al uit je bloed. Daarnaast gaan je bloeddruk en je hartslag omlaag. Het kan het begin van een herstel zijn."

Wat voor ontwenningsverschijnselen ga je merken?

"Je kunt een beetje zweterig en trillerig worden, en je zult wat sneller geïrriteerd zijn."

Heb je een dag later al minder behoefte aan een sigaret?

"Nee, de meeste mensen zullen dat niet zo ervaren. De drang naar een sigaret gaat pas later weg. Het verschilt per patiënt, maar dat kan soms wel een maand duren. De eerste drie dagen zijn meestal het moeilijkst. De echte positieve effecten merk je eigenlijk pas na een week."

Steeds minder rokers in Nederland

  • In 2018 rookte 22,4% van de bevolking van 18 jaar en ouder. In 2014 rookte nog 25,7% van de  volwassen bevolking.
  • Hoogopgeleiden roken minder vaak dan middelbaar en lager opgeleiden.
  • 3,3% van de bevolking is een zware roker: zij roken 20 of meer sigaretten of shagjes per dag.
  • In 2017 heeft ruim een derde van de rokers in de 12 maanden daarvoor een serieuze poging om te stoppen ondernomen.

Bron: Trimbos Instituut

Stel, je houdt het vol: wat gebeurt er na een week zonder sigaretten?

"Veel mensen met een rokershoestje ervaren in de eerste dagen dat ze juist meer slijm ophoesten, maar dat het daarna al snel minder wordt, en dat het hoestje soms zelfs verdwijnt. Na drie dagen komt je reuk en smaak komt terug en na een week gaan mensen zich vaak al wat fitter voelen: ze kunnen makkelijker ademen en krijgen meer lucht. En ze merken het in de portemonnee."

Wat zeg jij, als longarts, tegen mensen die het maar niet lukt om te stoppen?

"Je moet het zelf echt willen. Als je niet achter de keuze staat om te stoppen, dan lukt het niet. Maar als je de motivatie hebt gevonden: zoek dan hulp bij een huisarts of ziekenhuis, want die kunnen je helpen. En doe het samen. Als er bijvoorbeeld meerdere mensen in één gezin roken, helpt het zeker om steun aan elkaar te hebben en elkaar te motiveren."