Voorzichtigheid geboden

Sportverenigingen willen langer gif kunnen gebruiken op velden

29 mei 2019 15:15
Archieffoto Beeld © ANP Foto

Sportverenigingen willen de komende jaren nog chemische middelen kunnen gebruiken om hun sportvelden te beheren. In een convenant werd eerder afgesproken dat vanaf 2020 geen chemische middelen meer zouden worden gebruikt, maar verenigingen hebben extra tijd nodig voor een alternatief.

Dat bevestigt de Vereniging Sport en Gemeenten na een bericht hierover van De Volkskrant. In een verzoek aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu vragen de verenigingen uitstel tot 2025.

Gifstoffen in grondwater

Over de effecten van chemische bestrijdingsmiddelen op de gezondheid van mensen is nog geen helder beeld. "Je moet er voorzichtig mee zijn", zegt hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer. "Het gaat wel om gifstoffen die in het grondwater kunnen komen." 

"Veel sportvelden liggen in gebieden waar grondwater wordt gewonnen om drinkwater van te maken. De drinkwaterbedrijven willen dat water vrij houden van bestrijdingsmiddelen", zegt Peter Leendertse. Hij geeft gemeenten advies over het inzetten van natuurlijke bestrijdingsmiddelen op sportvelden.

Hoger prijskaartje

Dat die velden ook onderhouden kunnen worden zonder chemische bestrijdingsmiddelen, ziet Leendertse in de praktijk. "In Brabant zijn nu 150 sportvelden waar geen chemische middelen worden gebruikt. Het kan dus." Hij erkent dat het onderhoud daarmee wel duurder wordt.

Volgens de Vereniging Sport en Gemeenten is het uitbannen van chemische bestrijdingsmiddelen een moeilijke klus. "Het gaat niet van de een op de andere dag. Je kan er ook niet meteen mee stoppen, want dan heb je een paar miljoen mensen die niet meer kunnen sporten", zegt directeur André de Jeu.

Onkruid wieden

Met 20.000 sportvelden in het land worstelen verenigingen nog met alternatieven voor gifmiddelen. De Jeu: "Je kan niet op al die velden met de hand het onkruid weghalen en met natuurlijke middelen heb je zo algengroei of onkruid. Ook op gravelbanen of atletiekvelden." 

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over gewasbeschermingsmiddelen. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore