Laatste woord

Michael P. biedt nabestaanden Anne Faber excuses aan: 'Spijt me oprecht'

29 mei 2019 13:21 Aangepast: 29 mei 2019 13:26
Een rechtbanktekening van Michael P. met zijn advocaten. Beeld © ANP

Michael P., de moordenaar van Anne Faber, heeft aan het einde van de tweede dag van het hoger beroep zijn excuses aangeboden aan de familie van zijn slachtoffer. Dat deed hij tijdens zijn laatste woord. Daarin dacht hij ook hardop na over wat Anne later had kunnen worden, als er niets was gebeurd. "Was ze museumdirecteur geworden?" vroeg hij zich af.

In het gerechtshof in Arnhem diende de tweede dag van het hoger beroep. Gisteren eiste het Openbaar Ministerie opnieuw 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen P. Dat was dezelfde straf die de rechtbank P. vorig jaar oplegde voor het verkrachten en doden van Anne Faber.

Moeder geworden?

P. kreeg vandaag aan het einde van de zitting het laatste woord. Daarin richtte hij zich tot de familieleden van Anne.

"Dit is iets waar ik dagelijks mee leef. Ik ben me daar diep van bewust. Ik heb daar erg veel spijt van. Ik zal dat de rest van m’n leven bij me dragen. Er gaat door m’n hoofd: als er niets was gebeurd, was ze dan museumdirecteur geworden? Was ze moeder geworden? Ik denk aan haar familie: ik weet dat ze me haten. Ik vind het vreselijk voor ze. En het spijt me oprecht", aldus P.

De uitspraak volgt op 5 juli.

De advocaten vinden dat P. in hoger beroep niet meer dan twintig jaar cel opgelegd moet krijgen. Gisteren eiste het Openbaar Ministerie (OM) 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen P. (29). Het OM vindt dat er bewijs is voor de stelling dat Michael P. Anne Faber met een vooropgezet plan om het leven heeft gebracht en zich dus schuldig heeft gemaakt aan moord.

Veroordeling doodslag

De rechtbank veroordeelde hem vorig jaar ook al tot 28 jaar cel en tbs, wegens ontvoering, verkrachting en gekwalificeerde doodslag (dat wil zeggen: doodslag om de verkrachting te verhullen).

P. tekende onder meer beroep aan tegen het vonnis omdat hij vindt dat de politie hem na zijn arrestatie veel te hardhandig heeft aangepakt. Ook daarom moet hij minder straf krijgen, meent hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten willen dat straf Michael P. met 8 jaar wordt gekort

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore