Direct betalen

Stiekeme rokers bij de Zwarte Cross riskeren boete van 70 euro

29 mei 2019 15:25 Aangepast: 30 mei 2019 10:26
Sinds het rookverbod in 2008 moeten rokers buiten hun sigaret opsteken. Beeld © ANP

Wie een peuk opsteekt in een festivaltent van de Zwarte Cross moet zijn pinpas bij de hand houden: het gaat je dit jaar 70 euro kosten. De festivalorganisatie is er helemaal klaar mee om de torenhoge boetes van de rokers te betalen.

Lekker swingen op de beat van je favoriete band, een biertje in de ene hand en een sigaret in de andere. Festivalorganisaties balen ervan dat hun bezoekers nog steeds stiekem roken in festivaltenten. Daarvoor krijgen zij hoge boetes van de Voedsel- en Warenautoriteit NVWA.

Sinds het rookverbod, dat vanaf 2008 geldt, mag er niet meer gerookt worden in horecagelegenheden, en dus ook niet in tenten van (muziek)festivals. Vorig jaar moest de Zwarte Cross 27.000 euro aftikken omdat hun bezoekers toch rookten op plekken waar dat niet mocht. "Heel vervelend", zegt Ronnie Degen, festivaldirecteur van de Zwarte Cross.

Undercovercontroleurs

"In zo'n tent staan 10.000 mensen. Vorig jaar spraken we mensen erop aan die een sigaret opstaken, maar zodra we wegliepen staken ze er gewoon weer een op." De controleurs van de NVWA zijn undercover op de festivals. "Ze constateren dat mensen hebben gerookt, komen de volgende dag weer en betrappen weer een paar mensen die een sigaret opsteken in een tent. Dan zeggen ze: 'Jullie hebben er niks aan gedaan, daarom krijg je deze boete.'"

Om dit jaar de forse boete te voorkomen, gaat Degen volgende week namens de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) in gesprek met de NVWA en het ministerie van Volksgezondheid. "Ik wil weten waarom wij de boete krijgen en niet de overtreder en wat wij als organisatie er nog meer aan kunnen doen dan borden en waarschuwen. Want rokers aanspreken op hun gedrag, dat werkt blijkbaar niet."

'Je kan de boete meteen pinnen'

Voor dit jaar heeft Degen beveiligingsmensen ingehuurd die boetes mogen uitdelen. "We doen het liever niet, maar we hopen dat mensen zich zo wel aan de regels houden. De beveiligingsmensen geven eerst een waarschuwing, daarna word je apart genomen en krijg je een boete van 70 euro die je meteen kan betalen. Worden mensen agressief, dan maken ze kans van het terrein gezet te worden."

Het is niet de bedoeling om van het geïnde geld de mogelijke boete van de NVWA te betalen. "We zitten eraan te denken het geld aan het KWF te doneren. Ons doel is niet om geld op te halen, maar om te zorgen dat mensen zich aan de regels houden."

'Boetes niet van invloed op controlebeleid'

Paula de Jonge is woordvoerder bij NVWA. "Organisatoren mogen hun eigen handhaving regelen. De boetes die worden uitgedeeld zijn niet van invloed op ons controlebeleid. Wij zien er alleen op toe dat ook op festivals mensen zich houden aan het rookverbod. We kijken of het verbod wordt nageleefd en gehandhaafd door de organisatie. Is dat niet zo, dan wordt de hoogte van de boete bepaald door te kijken naar bijvoorbeeld eerdere overtredingen en hoe de organisatie heeft gehandeld."

'100 procent controle is onmogelijk'

Roosmarijn Reijmer, die Best Kept Secret mee organiseert, zegt dit jaar niet aan boetes te doen. "We lossen het rookbeleid samen met de bezoekers op. Als iemand per ongeluk toch een sigaret opsteekt, spreken andere bezoekers elkaar er vaak op aan."

Het festival dat nog nooit een boete heeft gehad, is Pinkpop. Festivaldirecteur Jan Smeets: "Als er zoveel mensen bij elkaar staan, is het onmogelijk hier honderd procent controle op te hebben. Zo'n NVWA-maatregel is dan ook van de gekke. Ik sta wel achter het beleid, maar de handhaving ervan is enorm uitdagend."

Op Pinkpop lopen daarom net als andere jaren 'mystery men' rond. "Dat zijn mannen en vrouwen die letten op roken in de festivaltenten, alcohol drinken onder de achttien jaar en het gebruik van lachgas. Dat is bij ons verboden en daar zullen we dit jaar veel aandacht aan besteden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nog vaak ongeoorloofde verkoopafspraken tabak op festivals'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore