Dood Anne Faber

Advocaten willen dat straf Michael P. met 8 jaar wordt gekort

29 mei 2019 12:35 Aangepast: 29 mei 2019 13:36
Anne Faber

Michael P. heeft geen vooropgezet plan gehad Anne Faber te doden, zeggen zijn advocaten, en daarom is het doden van de 25-jarige vrouw juridisch niet aan te merken als moord. 

De advocaten vinden dat P. in hoger beroep niet meer dan twintig jaar cel opgelegd moet krijgen. Gisteren eiste het Openbaar Ministerie (OM) 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen P. (29).

Opening van zaken

Het OM vindt dat er bewijs is voor de stelling dat Michael P. Anne Faber met een vooropgezet plan om het leven heeft gebracht en zich dus schuldig heeft gemaakt aan moord. De nabestaanden van Faber hebben dit standpunt met instemming begroet.

Volgens de advocaten heeft P. opening van zaken gegeven en is het slechts aan zijn bekentenis te danken dat zowel de verkrachting als de ontvoering en het doden van Faber bewezen kan worden. Dat moet de rechter in zijn voordeel meewegen, vinden zij.

Vernietigende rapporten

Ook de vernietigende rapporten die zijn verschenen over de fouten die ten aanzien van P. zijn gemaakt in de gevangenis en kliniek moet het hof in zijn oordeel betrekken.

Anne Faber verdween op 29 september 2017 tijdens een fietstocht in het bosrijke gebied tussen Den Dolder en Soest. P. verbleef destijds in een kliniek in Den Dolder, na een veroordeling voor een dubbele verkrachting in 2010.

Het stoffelijk overschot van Faber werd bijna twee weken na haar verdwijning gevonden in een door P. gedolven graf nabij Zeewolde.

Hardhandig aangepakt

De rechtbank veroordeelde P. vorig jaar in de zaak-Faber eveneens tot 28 jaar cel en tbs, wegens ontvoering, verkrachting en gekwalificeerde doodslag (dat wil zeggen: doodslag om de verkrachting te verhullen).

P. tekende onder meer beroep aan tegen het vonnis omdat hij vindt dat de politie hem na zijn arrestatie veel te hardhandig heeft aangepakt. Ook daarom moet hij minder straf krijgen, meent hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vader Anne Faber: 'Geen gekke gedachte als Michael P. zich van het leven berooft'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore