Uitnodiging van de koning

Terneuzen klaar voor komst Donald Trump: 'Het geeft wat spanning'

29 mei 2019 13:45 Aangepast: 29 mei 2019 17:37
De Vissteeg in Terneuzen. Beeld © François Morard (via Flickr)

'Ternuuzen', lacht Jan Lonink, de burgemeester van Terneuzen. Zo spreken Amerikanen de vierde stad van Zeeland uit. Het zou zomaar kunnen dat het plaatsje in Zeeuws-Vlaanderen - de stad heeft 25.000 inwoners - eind augustus bezoek kan verwachten van een wel heel belangrijke Amerikaan: president Donald Trump.

En dat is voor de burgemeester natuurlijk niet iets om luchtig over te doen. De voorbereidingen worden al getroffen en spannend is het zeker, zegt hij.

Koning Willem-Alexander heeft de Amerikaanse president Donald Trump 'zeer recent' gevraagd om naar Nederland te komen voor een herdenking, zo is bekendgemaakt.

Het is de bedoeling dat Trump in augustus langskomt. Dan wordt in Terneuzen de Slag om de Schelde herdacht. Het moment speelde 75 jaar geleden een belangrijke rol in de bevrijding van Nederland en België.

Ondergesneeuwd

"De slag is een beetje ondergesneeuwd. Iedereen kent de slag om Arnhem door de film 'Een brug te ver'. Die is heel goed in beeld gebracht. Die slag is mislukt, deze is gelukt."  De geallieerden zorgden ervoor dat Antwerpen vanaf zee te bereiken was. Een belangrijke doorbraak.

Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen. Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen.

"We hebben lang geleden voorgesteld om de geallieerden uit te nodigen", zegt burgemeester Lonink. "Daar hoort Amerika ook bij."

In eerste instantie wilde de organisatie de premier van Canada uitnodigen, omdat Canada de groepen leidde die Zuid-Nederland bevrijdde. En specifiek voor Zeeuws-Vlaanderen was ook Polen belangrijk.

"We hielden wel rekening met de D-Day-herdenking, waardoor veel regeringsleiders al naar Europa komen. Maar na overleg met het koningshuis, premier Rutte en minister Blok is toch besloten om regeringsleiders uit te nodigen."

'Optimale veiligheid'

Die uitnodigingen zijn wel wat laat verstuurd, zegt Lonink. Want veel tijd is er niet meer. "Er komt nogal wat bij kijken. Dan moet je denken aan terrorismebestrijding. Daarbij is het een publieksevenement, dus je moet een optimale veiligheid garanderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning nodigt Trump uit voor bezoek aan Nederland

Er worden nu verschillende scenario's uitgewerkt. "We bereiden ons voor op het hoogste bezoek dat mogelijk is", zegt de burgemeester.

Wat heeft Terneuzen eigenlijk te bieden? Lonink heeft het over het Scheldetheater, en over containers met tentoonstellingen. Ook komt er een 'grote vlootschouw'. Wat op Trump indruk kan maken is de nieuwe sluis, zegt de burgemeester. Deze sluis zorgt voor een scheepvaartverbinding tussen Nederland, België en Frankrijk en wordt net zo groot als de sluizen in het Panamakanaal.

'Het geeft wat spanning'

Of de burgemeester zenuwachtig is? "Zeker. Het geeft wat spanning. Tegelijkertijd is het ook wel bijzonder. En we voelen ons vereerd."

Een slaapplek in Terneuzen, dat is nog wel een dingetje. "Het is hier economisch booming, er worden net drie nieuwe hotels gebouwd. Maar die zijn dan nog niet klaar."

Of de Amerikaanse president ook echt naar Zeeland komt is nog niet helemaal zeker. De Amerikaanse ambassadeur, Pete Hoekstra, heeft in elk geval bevestigd dat de koning Trump gevraagd heeft. "De president heeft de uitnodiging ontvangen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore