Outlaw Motorcycle Gang

Rechter verbiedt motorclub Hells Angels

29 mei 2019 10:21 Aangepast: 29 mei 2019 13:07
Beeld © ANP

Hells Angels Motorcycle Club Holland is in strijd met de openbare orde en wordt ontbonden en verboden. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald. Reden is de verheerlijking en het faciliteren van geweld en misdrijven.

Ook de wereldwijde organisatie van Hells Angels mag niet actief zijn in Nederland, oordeelt de rechtbank. Bij de club heerst een cultuur van wetteloosheid en wordt overheidsgezag buiten de deur gehouden. De verheerlijking van geweld blijkt volgens de rechtbank uit de verschillende patches die worden uitgereikt aan leden die ernstig geweld plegen. Ook zijn er fondsen voor leden die in de gevangenis zitten of worden vervolgd.

Het geweld is structureel en komt voort uit de cultuur die binnen de motorclub heerst. De rechtbank vindt het verbod daarom noodzakelijk om de samenleving te beschermen.

Eerdere poging

Het Openbaar Ministerie (OM) haalde ongeveer tien jaar geleden bakzeil bij een eerdere poging om de van oorsprong Amerikaanse motorclub Hells Angels te verbieden en probeerde het nu opnieuw. Volgens justitie 'verheerlijkt en faciliteert' de motorclub geweld en andere misdrijven.

Justitie vroeg de rechtbank Midden-Nederland om een verbod op de buitenlandse corporatie de Hells Angels Motorcycle Club en de Nederlandse onderafdeling Hells Angels MC Holland. Hells Angels is een zogenaamde 1% MotorClub, een motorclub waarvan de leden zichzelf buiten de wet stellen.

Effect verbod

De advocaat van de club betoogde dat er helemaal geen sprake is van een vereniging, dus dat er ook niets te verbieden valt.

Berend Roorda deed onderzoek naar het effect van het verbieden van motorclubs. De universitair docent aan de rechtenfaculteit van Rijksuniversiteit Groningen oordeelt dat de wet die het voortzetten van motorbendes verbiedt, veel te vaag is.

Zo kunnen gemeenten leden niet zomaar dwingen om hun jasje met logo uit te trekken. En kunnen oud-leden zo weer een nieuwe club oprichten. Lees hier zijn hele betoog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechter verbiedt Hells Angels: heeft zo'n verbod zin?

Hoe staat het met het verbieden van motorbendes?

Hells Angels: Verboden door de rechtbank. Beroep tegen die uitspraak is nog mogelijk.

Bandidos: Helemaal verboden door de rechtbank, daarna deels teruggedraaid door het gerechtshof. De Nederlandse afdeling van motorclub Bandidos blijft verboden, maar de lokale chapters mogen wel blijven bestaan. De zaak moet nog dienen bij de Hoge Raad.

Satudarah: Helemaal verboden door de rechtbank. Half juni wordt uitspraak gerechtshof verwacht. In Duitsland is Satudarah volledig verboden

No Surrender: Totaalverbod gevraagd door het OM, maar nog geen uitspraak van de rechtbank.

Catervarius: Onherroepelijk verboden, ook omdat er geen appèl tegen het verbod door de rechtbank Den Haag is ingesteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechter verbiedt ook motorclub Satudarah

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore