Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bouw en industrie

Vakbond FNV: vandaag opnieuw veel stakers

29 mei 2019 03:18 Aangepast: 29 mei 2019 05:05

Vakbond FNV verwacht ook vandaag een hoge opkomst van stakers. Vooral in de bouw en de metaal en industrie is er volgens een woordvoerder veel animo voor de 24-uursstaking. Tot zo'n staking is ook in onder meer de schoonmaak en de logistiek opgeroepen. In vier steden worden manifestaties gehouden.

In andere sectoren wordt op alternatieve manier actiegevoerd. Zo is de verwachting dat reizigers op Schiphol hinder zullen ondervinden van acties van zowel schoonmakers als beveiligers. Die laatste groep houdt meerdere werkonderbrekingen van 33 minuten. Daarbij gaat telkens één controlepost dicht zodat vliegtuigpassagiers er wat langer over doen om naar hun vliegtuig te komen.

Leraren en ziekenhuispersoneel

Leraren en personeel in de academische ziekenhuizen willen ook actievoeren, maar zullen dit doen in overleg met hun werkgevers.

De acties zijn een vervolg van de werkonderbreking van het personeel in het openbaar vervoer een dag eerder. Daar deden 25.000 mensen aan mee. Behalve de vakbonden FNV, CNV en VCP heeft ook ouderenbond ANBO zich aangesloten bij de acties. Inzet is een beter pensioenstelsel.

Stakingen spoor voorbij

De landelijke staking op het spoor is vanochtend om 04.00 uur beëindigd. De NS waarschuwt dat reizigers wel in de ochtend nog hinder kunnen ondervinden als gevolg van de actie. Spoorpersoneel legde gisteren voor een etmaal het werk neer om hun pensioeneisen kracht bij te zetten. Het hervatten van de dienstregeling verloopt vandaag mogelijk niet helemaal vlekkeloos. "Onze treinen staan misschien op andere plekken dan gepland, het treinverkeer kan mogelijk ook dan nog hinder ondervinden van de landelijke pensioenactie", zo liet de NS al op voorhand weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore