Nederland

Mogelijk nieuw astmamedicijn: 'Ik voelde me een compleet ander persoon'

06 augustus 2016 15:00 Aangepast: 06 augustus 2016 22:06
Elke dag krijgen 83 kinderen de diagnose van astma. Beeld © iStock

Nooit meer die paniek van een astma-aanval, niet meer de gang naar het ziekenhuis. Er wordt druk getest met het middel Fevipiprant en dit medicijn zou het leven van astmapatiënten een stuk makkelijker kunnen maken.

De testen met de nieuwe pil zijn hoopgevend. De symptomen van de ziekte nemen drastisch af bij de gebruikers van Fevipiprant. De longcapaciteit neemt flink toe, de longen zijn minder opgezwollen en het slijmvlies van de luchtwegen herstelt beter. 

Nog zeker twee jaar wachten

"Ik wist meteen dat ik het middel kreeg en niet het placebo", zegt één van de proefkonijnen tegen de BBC. "Ik voelde me een compleet ander persoon, ik had meer energie en was een stuk minder kortademig. Voor het eerst in jaren voelde ik me echt heel goed."

Voor deze patiënt kon de proef niet lang genoeg duren. Toen de drie maanden van de proef voorbij waren, kwamen de oude astmaklachten meteen weer terug. Het is nog afwachten wanneer het medicijn daadwerkelijk op de markt komt. Chris Brightling van de Leicester University hoopt tussen de twee en drie jaar.

Thumbnail

'Van enorme betekenis'

En dat zou heel snel zijn, zegt Jelmer Krom van het Longfonds (voorheen Astma Fonds). "Na zo'n doorbraak volgt er nog een lang traject voordat het medicijn bij de patiënt terecht komt. Er moet nog aanvullend onderzoek worden gedaan om de uitkomst te bevestigen. Maar dat het veelbelovend is, dat is duidelijk."

"Dit zou een enorme doorbraak zijn voor vooral de 50.000 patiënten bij wie de medicijnen nu nog onvoldoende werken. Zij krijgen hun ziekte niet onder controle. Voor hen is dit medicijn in de eerste plaats bedoeld", zegt Krom. "Deze groep heeft het vaak benauwd. Ze belanden in het ziekenhuis door de aanvallen en dat is hun grootste probleem. Als je die aanvallen kan aanpakken, dat zou voor hen van enorme betekenis zijn."

Vooropgesteld, het is niet de oplossing voor astma. Het werkt niet preventief. "Er zijn nu een half miljoen Nederlanders met astma, elke dag worden er 83 kinderen gediagnosticeerd. Die ontwikkeling kunnen we helaas nog niet stoppen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`