Wereldgezondheidsorganisatie

Burn-out officieel erkend als beroepsziekte

28 mei 2019 19:36 Aangepast: 29 mei 2019 13:44
Van kantoorwerk raakt ons brein uitgeput. Beeld © Getty

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een burn-out officieel erkend als een zelfstandige beroepsziekte. Na bijna dertig jaar is hiermee een lijst met ziekten, symptomen en oorzaken van verwondingen die worden erkend door de organisatie bijgewerkt.

Ook dwangmatig seksueel gedrag en een online-gokverslaving zijn nieuw in de International Classification of Diseases (ICD-11), de catalogus van de WHO.

Chronische stress op het werk

De wereldgezondheidsorganisatie stelt dat het gevoel van een burn-out voortkomt uit chronische stress op de werkplek, die onder andere kan leiden tot een negatieve houding ten opzichte van het werk en lagere prestaties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Een op de zeven werknemers is bang om een burn-out te krijgen'

In de catalogus staan zo'n 55.000 ziektes. Aan elke aandoening wordt een eigen code toegewezen. Artsen over de hele wereld registreren hun diagnoses in de toekomst met de nieuwe codes. Hierdoor kunnen precieze statistieken worden samengesteld en gezondheidstrends worden gedocumenteerd.

Goedgekeurd in Genève

De lijst werd goedgekeurd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de WHO in Genève en treedt in werking op 1 januari 2022. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore