Michael P.

Vriend Anne Faber werd genoemd als dader: 'Impact enorm'

28 mei 2019 12:23 Aangepast: 28 mei 2019 13:03
Anne Faber Beeld © ANP

De vriend van Anne Faber vindt het niet te vergeven dat Michael P. in hoger beroep is gegaan tegen zijn veroordeling voor het verkrachten en doden van zijn vriendin.

In een verklaring die zijn advocaat Sebas Diekstra vandaag voorlas, vertelt hij dat dit 'haast ondragelijk' is. "Het blokkeert de mogelijkheid om op een normale manier te kunnen rouwen", volgens Diekstra.

Michael P. ging in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank, die hem vorig jaar 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging heeft opgelegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gemis om Anne Faber nog steeds gigantisch: 'Ik mis het optillen als ik haar knuffel'

Extra leed

Diekstra las de spreekrechtverklaring van de vriend van Anne Faber voor tijdens het hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem. Bij de rechtbank, vorig jaar, deed hij dat nog niet. Omdat hij het niet kon opbrengen zelf het woord te voeren, liet hij zijn advocaat dit doen.

"Vanuit oogpunt van zijn welzijn is het niet verantwoord zelf aanwezig te zijn. De immense media-aandacht heeft volgens hem proporties aangenomen die hij zich nooit had kunnen voorstellen. Dit heeft hem extra veel leed veroorzaakt. Hij wil buiten de publiciteit blijven."

De zaak heeft een 'immense impact' gehad op het leven van Fabers vriend, ook omdat hij een tijd als verdachte is gezien. "Zijn naam zou tijdens de zoektochten zelfs genoemd zijn als mogelijke dader", aldus Diekstra in de verklaring.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Michael P. houdt vol niets te weten van verdwenen sieraden Anne Faber

Extreem gemis

Fabers vriend vindt het 'verbijsterend' dat P. zich beklaagt over de manier waarop de politie hem heeft behandeld, omdat P. iemand is die in staat is gebleken 'op onvoorstelbaar gruwelijke wijze in te grijpen in het leven van zijn lieve talentvolle Anne, iemand die meent te mogen beschikken over haar lichamelijke integriteit, toekomst en leven, iemand die meent te mogen beslissen over leven en dood'.

Het extreme gemis van Anne als partner wordt nog steeds ervaren door haar vriend. Alle gebeurtenissen hebben een diep traumatische wending teweeg gebracht. Hij vraagt het hof de samenleving zo lang mogelijk te beschermen tegen P.

Verslaggever Jeroen Wetzels is vandaag bij de zitting. Hij twittert uitgebreid over de zaak. Volg het hier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Indringend gesprek met vader van Anne Faber: 'Het allerergste wat me kón gebeuren, is gebeurd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore