Zondaginterview

Van Gorinchem naar Hongkong: de Nederlandse Diana is een ster in Azië

02 juni 2019 08:09 Aangepast: 03 juni 2019 06:24
Diana met twee albums Beeld © RTL Nieuws

Als je Diana Wang (28) aan het werk ziet, is het moeilijk te geloven dat ze gewoon uit een Zuid-Hollands stadje komt. Een visagiste, manager, haarstyliste, twee fotografen en een leger aan assistentes rennen achter haar aan: alles zodat ze er pico bello uitziet op de foto’s voor haar nieuwe album. Met vijf albums, acht awards en honderden optredens per jaar in Azië is Diana’s droom werkelijkheid. Journalist Nina Jansen interviewt haar jeugdvriendin.

Op maandag een fotoshoot, dinsdag een studiosessie, woensdag nieuwe songteksten aanleveren en donderdag naar Taiwan voor een liefdadigheidsshow: wie in Diana's agenda kijkt, zal moeilijk een gaatje vinden. Twintig jaar geleden speelden Diana en ik samen 'theatertje' in een Amsterdamse woonkamer. Nu maken we een afspraak via haar manager in Hongkong. Na overleg mag ik aanwezig zijn bij de fotoshoot van haar nieuwe album, maar tijd voor een interview is er niet. De dag erna ontmoet ik haar in haar muziekstudio voor een gesprek.

Feestje in Sjanghai

Het verhaal van Diana begint in 1988 in Sjanghai. Op een feestje van een Nederlandse vriendin ontmoeten de Chinese Jun Zhu en Lei Wang elkaar. Jun Zhu studeert modern theater en Lei Wang is in opleiding om operazangeres te worden. Via die vriendin gaan ze naar Nederland om verder te studeren. Twee jaar later wordt Diana geboren in Gorinchem.

Diana met haar ouders in de sneeuw Diana met haar ouders in de sneeuw

Al snel verhuist het gezin voor het theater naar Amsterdam. Jun maakt toneelstukken met Nederlandse acteurs, onder wie mijn vader Rob Duijker. Lei ontpopt zich in Nederland tot een Chinese operazangeres. Beiden brengen Chinese kunst naar het Westen. Jaren later zal Diana het omgekeerde doen.

'The Asian dream'

Dat Diana een ster in Azië wil worden, weet ze al vroeg. "Toen ik drie was, zat ik op de bank met mijn pa. Hij had een wereldkaart en vroeg: 'Weet je waar we nu zitten?' Ik wees naar Nederland. 'En weet je waar papa vandaan komt?' Ik wees naar Sjanghai. 'Daar wil ik ook heen als ik groot ben.'"

Diana groeit op met Chinese opera, maar ook met Michael Jackson en Marco Borsato. "Mijn vader was groot fan." Zelf vindt ze al jong een andere liefde. "Ik was helemaal in love met R&B: Alicia Keys en toen ik nog jonger was Destiny’s Child." Ze neemt op haar vierde pianoles, zit niet veel later in R&B- en gospelkoren, schrijft op haar twaalfde eigen nummers en neemt op haar veertiende haar eerste demo's op. "Ik had maar één doel. Ik kon niks anders. Er was geen alternatief."

Diana in Volendam Diana in Volendam

Dat ze in Azië terechtkomt, is uiteindelijk toeval. De boekhouder van haar vader stuurt haar demo's naar verschillende platenmaatschappijen in Hongkong. Dat mondt uit in een platencontract bij Warner Music in Taiwan. "Mijn eerste succes is dat ik naar Azië kon gaan. Dat is het begin van mijn hele verhaal." Maar dat verhaal heeft geen makkelijke start.

We volgen Diana tijdens een fotoshoot voor haar nieuwe album:

Een cultuurshock

Na drie maanden R&B-studie in Boston vertrekt Diana op haar achttiende naar Taiwan. "Het was een heel erge cultuurshock. In Nederland kan je gewoon alles zeggen wat je wil. Het boeit niet. In Taiwan zijn mensen heel erg beleefd. Ik begreep niet wat ik wel of niet kon zeggen. Daar moest ik heel erg aan wennen."

Ook vindt Diana de overgang van student naar artiest lastig. "Als student krijg je een rooster, maar in de muziek kan niemand je vertellen wat je moet doen om succes te krijgen. Twee plus twee is vier en als je vier hebt, ben je beroemd, zo werkt het niet. Ik moest eraan wennen dat ik eigen initiatief moest nemen."

Staand slapen

Drie jaar heeft Diana nodig om te wennen aan de cultuur en haar nieuwe leven. Dan krijgt ze het ontzettend druk. Ze speelt in soapseries, heeft dagelijks concerten en treedt op in verschillende televisieshows. "In Taiwan is er iedere dag wel een concert op een middelbare school of universiteit. Ik was van 's ochtends tot 's avonds bezig. Ik leerde overal slapen, zelfs staand." Toch is ze niet echt gelukkig.

Diana bij een schoolconcert Diana bij een schoolconcert
Diana bij een concert op een school Diana bij een concert op een school

"Ik was niet helemaal mezelf. Ik voelde me een soort Taiwanese Hannah Montana (een personage uit de gelijknamige kinderserie dat overdag een normaal leven leidt en 's avonds een pruik opzet en een bekende popster is, red.)" Diana voelt dat het imago dat ze krijgt aangemeten niet bij haar past. Dan vindt ze dat het tijd is voor haar eigen stem. Na tien jaar trekt ze de stoute schoenen aan en verlaat ze haar platenlabel. Ze gaat verder als freelancer. Dat dat haar grote doorbraak zou betekenen, had ze nooit durven dromen.

Droom die uitkomt

In 2016, kort nadat ze haar platenlabel verlaat, zet ze haar eerste Engelstalige nummer 'Home' op YouTube. Van make-up tot het editen van de videoclip: alles doet ze zelf met de hulp van een groepje vrienden. Binnen korte tijd krijgt de videoclip miljoenen views. De doorbraak betekent definitief een carrière voor Diana in Taiwan.

Diana tijdens groot concert in Taipei Diana tijdens groot concert in Taipei
Diana wint een award in Maleisië Diana wint een award in Maleisië
Fotoshoot voor Christian Dior Fotoshoot voor Christian Dior

Tijdens haar periode bij Warner Music raakt Diana al bevriend met haar jeugdidool Khalil Fong. Na 'Home' vraagt hij haar te tekenen bij zijn nieuwe label 'FU MUSIC' in Hongkong. "Het was voor mij een droom die uitkwam. Khalil is een superster in Azië. Toen ik 15 of 16 was, luisterde ik al naar zijn albums in Nederland. Toen hij dat vroeg was ik van buiten kalm, maar van binnen stond ik te springen."

Eindelijk is ze de artiest die ze altijd heeft willen zijn. "In Taiwan was ik constant in de media. In Hongkong breng ik veel meer tijd door in de studio. Ik ben nu een introvertere versie van mezelf. Ik kan creëren. Ik kan eindelijk R&B maken."

Diana in de studio in Hongkong Diana in de studio in Hongkong

'Echt een kunst'

Diana zingt R&B in het Mandarijn. Daarmee doet ze iets nieuws. "R&B  bestaat in het Engels en zelfs in het Zuid-Koreaans, maar niet zoveel in het Mandarijn. Elk woord in het Mandarijn heeft namelijk maar één lettergreep, zoals hak en koe. Het is daarom moeilijk om er vloeiende zinnen mee te maken. R&B is in het Mandarijn dus echt een kunst. Dat is wat Khalil en mij samenbracht."

Diana met Chinese operahoed Diana met Chinese operahoed

Mix van culturen en stijlen

Diana's verhaal is een mix van culturen en stijlen. Op haar eerste album 'Poem' bij FU MUSIC komen 'westerse' R&B en oude Chinese gedichten samen. Haar moeder zingt op het album Chinese opera. "Mijn muziek is een mix. Net als ik. Door mijn Nederlandse mindset durfde ik ervoor te gaan en stond ik open voor allerlei mogelijkheden. Tegelijkertijd heb ik de Chinese mentaliteit van hard werken en bikkelen. Die twee dingen samen hebben mij hier gebracht."

Diana tijdens een videoshoot in Dali Diana tijdens een videoshoot in Dali

Nederlandse carrière

Op de vraag of er nog een Nederlandse carrière in zit, antwoordt ze: "Wie weet. Misschien maak ik ooit een nummer met een Nederlandse artiest en loop ik daar een tijdje rond. Je weet het nooit. Ik sta altijd open voor goede ideeën."

Als Diana aan het werk is, is het moeilijk te geloven dat ze opgroeide in Gorinchem

Het duurde even voor Diana helemaal gewend was in Azië.

En dat is precies de boodschap die Diana wil verspreiden. "Ik voel dat alle mensen op deze wereld één familie zijn en dat heeft mij geholpen. Het maakt dus niet uit wat of waar het is, het belangrijkste is dat je ervoor gaat. Je leeft maar één keer. Als je die passie hebt, als je iets wil, doe het gewoon. Ik denk dat dat mijn boodschap is voor de wereld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore