Ziekte van Lyme

Oppassen voor teken: zo'n beest komt zelden alleen

28 mei 2019 08:40 Aangepast: 28 mei 2019 09:38
Een teek naast het uiteinde van een pincet. Beeld © ANP

Het is weer tekentijd. Ongeveer de helft van de meldingen van tekenbeten komt in juni en juli binnen. En pas op: een teek komt zelden alleen.

''Vind je bij het controleren van je lichaam een teek, zoek dan verder naar andere tekenbeten", meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Meer beten tegelijk

Uit een inventarisatie van Tekenradar.nl is gebleken dat veel mensen meer dan een beet tegelijk oplopen. "De meeste mensen melden maar een teek. Maar bijna een op de vijf mensen meldt twee of meer tekenbeten", zegt Kees van den Wijngaard, onderzoeker bij het RIVM.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Milan heeft waarschijnlijk lyme: 'Hij moet na school eerst op de bank liggen'

Hemelvaart en Pinksteren

Het RIVM waarschuwt mensen die tijdens Hemelvaart en Pinksteren gaan kamperen of de natuur intrekken dan ook om een tekencheck te doen.

Mensen lopen overigens in het hele land het risico gebeten te worden door een teek. Onderzoekers van het RIVM en Wageningen University zien wel grote regionale verschillen in het aantal meldingen.

Bijna een kwart kwam uit Gelderland. Noord-Brabant en Noord-Holland komen op plaats twee en drie van provincies met de meeste tekenbeten.

Ziekte van Lyme

Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Meestal geneest deze ziekte na behandeling met antibiotica, maar soms houden mensen onder meer voortdurende pijn, concentratieproblemen en vermoeidheid.

Als mensen een of meerdere teken hebben gevonden, moeten zij deze meteen verwijderen en de plek van de beet drie maanden in de gaten houden. Als er een ring- of vlekvormige uitslag ontstaat of koorts optreedt, adviseert het RIVM om naar de huisarts te gaan.

Subsidie voor test die Lyme al vroeg op kan sporen

Onderzoekers denken dat ze de ziekte van Lyme veel vroeger kunnen ontdekken door een nieuw soort bloedtest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore