Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Landelijke ov-staking

Buschauffeur Henk Koning (59) staakt: 'Laat Dijkhoff maar over de brug komen'

28 mei 2019 06:39 Aangepast: 31 mei 2019 11:59
Buschauffeur Henk Koning. Beeld © Still RTV Noord

Aan het werk ligt het niet, zegt de Groningse buschauffeur Henk Koning. Dat vindt hij ook na 31 jaar nog steeds leuk. Het zijn de randvoorwaarden waar hij vandaag voor staakt. "De regering vergeet dat het werk drukker wordt en daardoor zwaarder."

In vrijwel het hele land ligt het ov plat omdat het personeel staakt voor een beter pensioen. Koning werkt al jaren in Groningen op de bus. Eerst bij de gemeente, tegenwoordig bij Qbuzz. De regering pakt hem en zijn collega's steeds meer af, vindt hij.

Meer klachten

"Het werk wordt steeds drukker. We moeten langer werken, met minder rustmomenten. De regering wil de pensioenleeftijd voor buschauffeurs naar boven bijstellen, maar men vergeet dat het steeds drukker wordt op de weg en het werk daardoor zwaarder is." 

Een zittend beroep is sowieso niet goed voor je lichaam, zegt Koning. "Daar komt bij dat het verkeer steeds drukker wordt en de bussen steeds langer. Groningen is een fietsstad, een studentenstad. Die komen je aan alle kanten voorbij, waardoor je ontzettend moet opletten. Dat maakt het werk geestelijk nogal zwaar." 

Wat hij maar zeggen wil: 65 jaar vinden ze eigenlijk wel goed als pensioenleeftijd. "Begin 60 worden mensen ook sneller ziek, ze krijgen nou een keer meer kwaaltjes. Zeker als je al dertig, veertig jaar dit werk doet. Ze krijgen meer nek- en rugklachten, daar moeten ze meer rekening mee houden." 

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Avondspits voorbij, minder druk dan verwacht

Pappen en nathouden

De staking is nadrukkelijk gericht tegen de regering, zegt Koning. Niet tegen Qbuzz. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zegt dat hun punt wel duidelijk is en een staking onnodig. Maar Koning ziet daar maar weinig van terug.

"Laat Dijkhoff maar komen met punten waarop hij de vakbonden tegemoet komt. Als de regering doet waar de bonden om vragen, dan komt er geen ov-staking, zoveel is wel duidelijk. Maar ik verwacht niet dat dat gebeurt, want deze regering is alleen maar van pappen en nathouden. Er wordt niets opgelost." 

Laten zien

Daarom verzamelen Koning en, naar hij verwacht, veel van zijn collega's zich vandaag aan de Peizerweg bij de busremise van Qbuzz. Van daaruit trekken ze lopend (of met de auto, dat weten ze nog niet) naar het hoofdstation van Groningen. "We zullen ons daar zeker laten zien." 

"We hebben inmiddels al bericht gekregen dat de uitzendbureaus de uitzendkrachten niet laten werken. Er zullen altijd collega's zijn die niet staken, bijvoorbeeld omdat ze dat financieel niet trekken." 

Rijdt niet

Het is nog onduidelijk wat Qbuzz deze medewerkers wil laten doen, zegt Koning. "Ik weet niet of ze hen laten rijden of dat ze ander werk moeten doen. Bij de vorige staking werden alle uitzendkrachten uit de provincie naar de stad gehaald, waardoor het leek alsof er hier gewoon bussen reden. Maar toen reed er in de provincie dus niks." 

Voor de reizigers is het hoe dan ook afwachten. "Het blijft voor hen onzeker of ze met de bus op de plek van bestemming kunnen komen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reizigers nemen noodmaatregelen tegen ov-staking: 'Onbegrijpelijk in examentijd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore