Moord Anne Faber

Michael P. wil in hoger beroep lagere straf om schouderbreuk

28 mei 2019 06:57 Aangepast: 28 mei 2019 09:28
Een rechtbanktekening van Michael P. die Anne Faber om het leven bracht. Beeld © ANP

Voor het ontvoeren, verkrachten en doden van Anne Faber kreeg Michael P. vorig jaar 28 jaar cel en tbs opgelegd. P. zei na de uitspraak dat hij tijdens de arrestatie hardhandig was aangepakt en in hoger beroep ging om strafvermindering te krijgen. Dat hoger beroep dient vandaag.

Tijdens zijn arrestatie op 9 oktober 2017 liep P. een gebroken schouder op. Ook zou hij door de agenten die hem inrekenden niet op zijn zwijgrecht zijn gewezen.

Niet geschonden

Deze aanpak van P. bij zijn arrestatie was gerechtvaardigd, meende het Openbaar Ministerie. Op dat moment leefde de hoop immers nog dat de 25-jarige Anne Faber levend terug zou worden gevonden en het was zaak P. zo snel mogelijk aan het praten te krijgen over haar locatie. 

In de eerste uitspraak oordeelde de rechter dat er inderdaad sprake was van 'vormverzuim', maar besloot daar geen consequenties aan te verbinden in de vorm van strafvermindering. Dit vanwege de ernst van de feiten die Michael P. had begaan en het feit dat zijn recht op een eerlijk proces niet was geschonden.

Vermissing Anne Faber

Op 29 september 2017 stapt de 25-jarige Anne Faber op de fiets voor een tocht door de omgeving. Ze stuurt aan het begin van de avond een selfie aan haar vriend. Daarna wordt niks meer van haar vernomen. In de dagen die volgen start de familie een grote zoekactie. 

Haar jas wordt gevonden en dna op die jas leidt naar verdachte Michael P. Op 9 oktober wordt hij gearresteerd. Anne is dan nog steeds niet gevonden. Tijdens een politieverhoor vertelt Michael P. dat hij Anne om het leven heeft gebracht en dat hij haar lichaam heeft begraven in Zeewolde. P. komt uit het dorp in Flevoland en kent de omgeving daar goed.

Op 12 oktober wordt Anne in het bos gevonden. Ze blijkt te zijn verkracht en vermoord.

Strafvermindering

P.'s advocaten vinden wél dat de arrestatie consequenties moet hebben. "Wat ons betreft heeft de politie disproportioneel geweld gebruikt", zegt Niels Dorrestein. "P. was geboeid bij de aanhouding, hij heeft zich niet verzet. En hij stapt wel de bus van de politie uit met een schouderbreuk."

Zwaar lichamelijk letsel dus, waar een lange revalidatie voor staat. "Wat ons betreft mag dit politieoptreden niet zonder gevolgen blijven. En dat zou in dit geval dan tot strafvermindering moeten leiden." 

Voorkomen

Ook politiewetenschapper Jaap Timmer oordeelde eerder al hard over de arrestatie van Michael P. "De verdachte is tijdens de aanhouding onnodig gewond geraakt. Dus onrechtmatig."

Timmer kwalificeerde de actie als 'op zijn zachtst gezegd onhandig en niet professioneel'. "Dit verdient geen schoonheidsprijs. En al helemaal geen herhaling. Het is belangrijk dat men afspraken maakt om dit soort situaties voortaan te voorkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moordenaar van Anne Faber eist vervolging arrestatieteam

Vele malen hoger

Het vormverzuim was niet de enige reden voor advocaten Niels Dorrestein en Sander de Korte om in beroep te gaan. Zij zetten vraagtekens bij de vooropgezetheid van het handelen. De rechtbank oordeelde dat er weliswaar niet genoeg aanwijzingen zijn van een vooropgezet plan om Anne Faber om het leven te brengen, maar dat P. wel doelbewust heeft gehandeld en niet impulsief vanuit woede of achterdocht. 

Volgens de advocaten hebben juist de persoonlijkheidsstoornis en gebrekkige ontwikkeling van P. een belangrijke rol gespeeld bij het plegen van de feiten. Ook menen zij dat de straf van P. vele malen hoger is dan in soortgelijke strafzaken. Voor het hoger beroep is extra onderzoek gedaan naar de seksuele belevingswereld van P.

Verdenking geen kattenpis

De vraag is nu wat het hof van deze redenen maakt. Joost Verbaan, wetenschappelijk docent straf(proces)recht aan de Erasmus Universiteit Nederland, durft niet te zeggen of in hoger beroep een lagere straf zal worden opgelegd.

"Hoe ver ze gaan en of ze meer of minder straffen dan de rechtbank, daar kan ik niet zoveel over zeggen. Het kan best zijn dat het hof zegt: ja, je schouder is gebroken bij de aanhouding, maar de verdenking is ook geen kattenpis en daardoor handelde de politie wat assertiever. Het had weliswaar niet zo mogen gaan, maar we volstaan met constatering."

Anderzijds kunnen ze ook de afweging maken dat P. hier inderdaad nadeel van heeft ondervonden, zegt Verbaan. "En dat hij daarom strafvermindering moet krijgen." Komt de strafvermindering er, dan zal die worden vastgesteld in verhouding tot de ernst van het vormverzuim. P. zal in ieder geval geen schadevergoeding krijgen, zegt Verbaan. "Die krijg je alleen als je onterecht hebt vastgezeten."

Klein stukje

Ook RTL Nieuws-verslaggever Jeroen Wetzels, die bij het hoger beroep aanwezig is, wil niet te veel vooruitlopen op de uitspraak in hoger beroep. "Het hof kan anders tegen het vormverzuim aankijken dan de rechtbank en besluiten toch strafvermindering te geven. Dan moet je niet denken aan tien jaar minder; twee jaar zou al heel veel zijn. Op de totale straf van 28 jaar gaat het om maar een heel klein stukje." 

Dat P. en zijn advocaten in hoger beroep zijn gegaan, is volgens Wetzels vooral een principieel punt. "Het vormverzuim moet gevolgen hebben, vinden zij." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore