Meer dan 10 procent

'Verzekeraar moet klant om toestemming vragen bij forse premieverhoging'

27 mei 2019 07:38 Aangepast: 27 mei 2019 10:45
Als de premie meer dan 10 procent omhoog gaat, zou de verzekeraar eerst moeten overleggen. Beeld © GettyImages

Verzekeraars die een premie met meer dan 10 procent willen verhogen, moeten hun klanten daarvoor expliciet om toestemming gaan vragen. Ook moeten de verzekeraars beter gaan uitleggen waarom die prijzen omhoog gaan.

Dat schrijft de Consumentenbond in een brief aan het Verbond van Verzekeraars. In de brief stelt de belangenorganisatie dat er geregeld klachten binnenkomen van consumenten die worden geconfronteerd met buitensporige premieverhogingen van soms wel 75 tot 145 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Patiëntenfederatie woedend over premieverhoging: 'Koude douche'

'Krankzinnig hoog' 

Directeur Consumentenbond Sandra Molenaar stelt dat 'de stijgingen soms zo krankzinnig hoog' zijn, dat de verzekeraar daarvoor met duidelijke argumenten moet komen.

Ook vindt de bond dat als verzekeraars hun premie met meer dan 10 procent willen verhogen, ze dat minimaal twee maanden voor de premievervaldatum moeten melden, zodat klanten de tijd hebben om te bepalen of de prijsstijging wat hen betreft akkoord is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Verzekeringspremies stijgen verder door extremer weer'

'Niet in het belang van de klant'

Het Verbond van Verzekeraars wil met de Consumentenbond praten over hoe zij beter kunnen communiceren rondom premieverhogingen, schrijft het Verbond in een reactie.

Maar automatisch een contract ontbinden bij premieverhogingen is een slecht idee, vindt het Verbond. "Het is niet in het belang van de klant, omdat hij daardoor mogelijk ongewild tijdelijk onverzekerd is."

De woordvoerder benadrukt dat consumenten met een schadeverzekering nu al gratis kunnen overstappen, 'meestal met een maand of een dag opzegtermijn'. De brancheorganisatie ziet ook dat premies de laatste tijd flink stijgen, maar kan naar eigen zeggen niet optreden tegen het premiebeleid van verzekeraars. "Daarmee zou de concurrentie aan banden worden gelegd."

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van