Ov-staking

Kort geding Schiphol uitgesteld, partijen weer in overleg

26 mei 2019 10:27 Aangepast: 26 mei 2019 12:40
Archieffoto. Beeld © ANP

Schiphol spande vanochtend een kort geding aan tegen de vakbonden om de aangekondigde ov-staking rondom de luchthaven te voorkomen. De rechter heeft de zitting geschorst en de partijen weer naar de vergadertafel gestuurd.

De afgelopen dagen heeft de luchthaven overleg gevoerd met de bonden, maar dat heeft tot vanochtend tot niets geleid. Daarom spande Schiphol een kort-geding aan. Dat begon om 10.00 uur in het VIP Centre van de luchthaven.

Zitting uitgesteld

De rechter vroeg beide partijen wat ze wilden doen. Daarop kreeg het kort geding een verrassende wending, Schiphol vertelde meer tijd nodig te hebben andere mogelijkheden te bekijken. Waarop de advocaat van de bonden voorstelde dat het misschien beter was meer informatie uit te wisselen over wat toch nog mogelijk is. De rechter schorste de zitting, zodat de partijen weer met elkaar in overleg konden.

Vakbonden, NS, Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer doen een ultieme poging om tot een oplossing te komen voor de bereikbaarheid van de luchthaven tijdens de staking van het openbaar vervoer dinsdag. Naar verwacht gaat het proces om 14.00 uur weer verder.

Risico's voor veiligheid

Volgens een woordvoerder van Schiphol komt bijna de helft van de reizigers met het openbaar vervoer naar de luchthaven. Als het ov niet rijdt, zal het ook extra druk op de weg worden richting Schiphol. Bovendien zouden de vele mensen die landen, niet weg kunnen van het vliegveld, stelt hij. Dat levert allerlei risico's op voor de veiligheid.

De bonden willen met de landelijke staking een beter pensioenstelsel afdwingen bij de werkgevers. Het overleg over het pensioenstelsel tussen de bonden en het kabinet klapte eind vorig jaar. De bonden eisen onder meer dat de AOW-leeftijd wordt bevroren en pensioenen meestijgen met het prijspeil. Verder pleiten ze voor 'een pensioen voor iedereen', dus ook voor zelfstandigen. En mensen die zwaar werk doen, moeten eerder kunnen stoppen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schiphol wil bereikbaar zijn tijdens ov-staking en dreigt met kort geding

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`