Strijd tegen roken

Staatssecretaris Blokhuis: 'Pakje sigaretten moet 20 euro kosten'

25 mei 2019 09:37 Aangepast: 25 mei 2019 10:37

Als het aan Paul Blokhuis ligt, wordt de prijs van een pakje sigaretten 20 euro. Alleen met dit soort drastische maatregelen zou de strijd tegen het kankerverwekkende genotsmiddel resultaat hebben, blijkt uit een interview dat de staatssecretaris van Volksgezondheid met Trouw had.

Hij noemt het  'onuitstaanbaar' dat er in Nederland jaarlijks 35.000 mensen overlijden als gevolg van roken, overgewicht en alcoholgebruik. 

Niet ver genoeg

Blokhuis is niet blij met de onlangs gemaakte afspraken om sigaretten volgend jaar 1 euro per pakje duurder te maken. Ze gaan hem niet ver genoeg. In 2023 moet een pakje 10 euro kosten, maar persoonlijk zou hij liever zien dat een pakje dan 20 euro kost.

Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid

Dat is dus een veel hoger bedrag dan wat in het 'Preventieakkoord' staat dat hij volgende maand in de Tweede Kamer moet verdedigen. Het plan omvat een reeks maatregelen die ervoor moet zorgen dat Nederlanders gezonder gaan leven. 

'Stop met die rotzooi'

"Dat kan natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Dat moet met buurlanden. Ik ben gedreven om in Europa het gesprek te voeren over hogere prijzen. Met de Franse minister Agnès Buzyn, een goede bondgenoot, probeer ik België en Duitsland te overtuigen."

In overleg met supermarkten zei Blokhuis over de verkoop van rookwaren: "Als je lef hebt, gooi je sigaretten helemaal uit je assortiment. Ik weet dat ik je niet kan verplichten. Maar stop toch met die rotzooi."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Tabakswinkels over preventieakkoord: 'Zo ingrijpend, er gaan zaken omvallen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore