Ov-staking

Schiphol wil bereikbaar zijn tijdens ov-staking en dreigt met kort geding

24 mei 2019 18:34 Aangepast: 24 mei 2019 19:20
Archieffoto Beeld © ANP

Schiphol wil dat de luchthaven tijdens de landelijke ov-staking dinsdag bereikbaar blijft met het openbaar vervoer. Als het overleg daarover met de vakbonden niet het gewenste resultaat oplevert, stapt Schiphol naar de rechter om dit af te dwingen.

De luchthaven bereidt daarvoor een spoed-kort geding voor, zondagochtend op Schiphol zelf.

Een woordvoerder van Schiphol heeft dat vrijdag bevestigd. Volgens hem is het overleg met de bonden nog gaande de komende dagen. "We hebben geen conflict met de bonden, maar we willen Schiphol bereikbaar en veilig houden." 

Risico's

Volgens hem komt bijna de helft van de reizigers met het openbaar vervoer naar de luchthaven. Als het ov niet rijdt, zal het ook extra druk op de weg worden richting Schiphol. Bovendien zouden de vele mensen die landen, niet weg kunnen van het vliegveld, stelt hij. Dat levert allerlei risico's op voor de veiligheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NS: ga dinsdag tijdens staking niet naar het station, treinen rijden niet

Het is nog niet duidelijk wat de exacte inzet van een kort geding zou worden, bijvoorbeeld een verbod van de staking of een gedeeltelijk verbod. Ook dat hangt af van de uitkomst van de gesprekken, aldus de woordvoerder.

De FNV bevestigde dat het overleg doorgaat, maar wilde nog niet inhoudelijk reageren.  

Moeilijke dag

De bonden willen met de landelijke staking een beter pensioenstelsel afdwingen bij de werkgevers. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur denkt dat de staking veel impact zal hebben. "Dinsdag wordt een moeilijke dag voor reizigers", zei ze al.

Ze adviseert iedereen zich goed voor te bereiden en op zoek te gaan naar alternatieve reismogelijkheden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore