Sporten

De hardloophype: dit jaar meer dan honderd evenementen per maand

27 mei 2019 06:29 Aangepast: 30 juli 2019 10:32
Honderdduizenden mensen doen aan hardlopen, al dan niet in een rokje. Beeld © ANP

Trek jij elke week wel een keer je hardloopschoenen aan om een stukje te rennen? Dan ben je lang niet de enige. Honderdduizenden Nederlanders doen aan hardlopen. Er zijn dan ook honderden hardloopevenementen in Nederland.

RTL Nieuws bekeek alle wedstrijden op de agenda van de website Hardlopen.nl. Daarop staan meer dan 1.300 hardloopevenementen die dit jaar zijn of worden gehouden. Bijna elke plaats heeft wel een loop, cross, run of challenge. Het gaat om allerlei georganiseerde evenementen, van maandelijkse recreatielopen tot de marathon van Rotterdam.

Dat is niet zo gek, als je bedenkt hoeveel mensen graag hardlopen. Van de Nederlands gaat ruim de helft minstens één keer per week sporten. Van hen doet zo'n tien procent aan hardlopen. Dat zijn dus bijna 900.000 mensen.

Bekijk hier hoeveel hardloopevenementen er in jouw buurt zijn:

Op al die evenementen kun je tientallen verschillende afstanden lopen, maar de meest populaire afstand is de 10 kilometer. Op bijna 700 evenementen is er een parcours van die lengte. Ook de 5 kilometer is populair, die vind je op 666 evenementen

De tien meest aangeboden afstanden:

Lopen in de lente

Het ultieme loopseizoen is de lente: van maart tot en met juni zijn er gemiddeld 150 hardloopevenementen per maand. 17 maart en 7 april waren de absolute topdagen: op die data waren er maar liefst 26 hardloopevenementen tegelijkertijd.

In de zomer wordt dan weer een stuk minder gelopen: in juli en augustus zijn er nog maar 78 evenementen per maand.

De populairste dag is de zondag, dan vindt de helft van alle hardloopevenementen plaats.

Evenementen per maand

Zoek het op

De cijfers vliegen je in het nieuws om de oren, maar wat betekenen ze voor jou? De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar interactieve tools, graphics en kaarten. Zo kun jij jouw eigen situatie of buurt bekijken.

Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore