Weer

Regen en kou, herfstachtig weer op komst

24 mei 2019 18:03 Aangepast: 25 mei 2019 08:57
Volgende week wordt het herfstachtig weer. Beeld © ANP

Geniet nog maar even van de zon en de aangename temperaturen, want volgende week is dat feest voorbij. Het wordt kouder en natter. "Het gaat meer op de herfst lijken dan op de lente", waarschuwt Buienradar-weerman Maurice Middendorp.

Dit weekend wordt het nog wel aardig, maar in de nacht van zondag op maandag verandert dat. De wind gaat draaien van het zuiden naar het westen, waardoor ook de temperaturen omlaag gaan en er ook flinke buien gaan komen. 

Regenachtig

Maandag valt dat allemaal nog wel mee, dan wordt het nog zo'n zeventien graden. Maar dinsdag begint de malaise: zo'n vijftien graden en best wat regen. "Het wordt gewoon kil." 

Echt goed komt dat niet uit, dinsdag gaat het openbaar vervoer staken en wordt er grote drukte op de wegen verwacht. De voorspelde buien kunnen extra roet in het eten gooien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Pfffft, het is wel heel warm': hierom klagen Nederlanders altijd over het weer

Woensdag wordt het zelfs nog wat kouder met zo'n dertien graden, maar wordt het het wel minder nat. "Daarna gaat het weer opkrabbelen, hoewel Hemelvaart nog fris zal zijn", zegt Middendorp. "Voor de betere temperaturen moeten we wachten op volgend weekend. Dan kan het weer 20 graden worden."

Kouder dan gemiddeld

Opvallend is dat deze meimaand kouder wordt dan het gemiddelde. Nu lijken we af te stevenen op een gemiddelde temperatuur van 11,5 graden. Terwijl normaal gesproken voor mei 13,1 graden is. "Dat is sinds maart vorig jaar niet voorgekomen", zegt Middendorp. "Vanaf toen werd het elke maand warmer dan gemiddeld. Dat is een record. Maar daar komt nu dus waarschijnlijk een einde aan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore