Ga naar de inhoud
Jabhat al-Nusra

Vermoedelijke jihadcommandant verdacht van standrechtelijke executie in Syrië

Archieffoto jihadist. Beeld © iStock

De 47-jarige inwoner van het Zeeuwse Kapelle die in Syrië leiding gegeven zou hebben aan terreurbeweging Jabhat al-Nusra, wordt verdacht van een moord als oorlogsmisdrijf. Hij zou hebben deelgenomen aan de standrechtelijke executie van een Syrische luitenant-kolonel in juli 2012.

Van die executie werd op internet een video verspreid. Daarop is te zien hoe het slachtoffer met ontbloot bovenlijf naar de oever van de Eufraat (een belangrijke rivier in het Midden-Oosten) werd geleid en doodgeschoten. De politie onderzoekt nog of de verdachte ook betrokken is bij andere oorlogsmisdrijven.

De verdachte werd begin deze week aangehouden in Kapelle en is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Den Haag. De man is in bewaring gesteld, meldt de politie.

Gedesillusioneerd naar Jabhat al-Nusra

De politie kwam de man op het spoor na binnengekomen informatie uit Duitsland. Verschillende getuigen hadden zich gemeld bij de politie daar. De man zou in Syrië hebben gestreden onder de naam Abu Khuder.

Hij zou hebben geholpen bij de oprichting van een van de eerste bataljons van het Vrije Syrische Leger. Na korte tijd zou hij gedesillusioneerd zijn overgegaan naar Jabhat al-Nusra, een toenmalig filiaal van Al Qaida in Syrië.

Vermoedelijke
Lees ook:
Vermoedelijke commandant Jabhat al-Nusra opgepakt in Kapelle