Ov-staking

NS: ga dinsdag tijdens staking niet naar het station, treinen rijden niet

24 mei 2019 14:14 Aangepast: 24 mei 2019 14:16
Een reiziger in een bushokje in Heerlen Beeld © ANP

Dinsdag wordt er in vrijwel het hele land gestaakt in het openbaar vervoer. De NS gaat wel proberen treinen te laten rijden, maar dat zal mondjesmaat zijn.

De NS verwacht 'zeer beperkt tot geen treinverkeer'. "Omdat we niet weten hoeveel mensen gaan staken, kunnen we niet aangeven welke treinen wel en welke treinen niet rijden. Wij kunnen dus geen betrouwbare dienstregeling maken en adviseren reizigers op 28 mei niet met de trein te reizen."

Mochten er al treinen rijden, dan zal dat 'onvoorspelbaar' zijn.

Betere pensioenen

Vakbonden hebben aangekondigd dat ze zowel het treinverkeer als het streekvervoer plat gaan leggen. De werknemers staken om hun eisen over het pensioenstelsel kracht bij te zetten.

Ook de pensioenacties die voor woensdag gepland staan, kunnen gevolgen hebben voor het treinverkeer, meldt de NS. Die betreurt de staking.

"Wij hebben begrip voor de zorgen over pensioenen, maar vinden het jammer dat opnieuw gekozen is voor een middel waar onze reizigers zeer veel hinder van ondervinden. Reizigers worden de dupe van een conflict waar NS geen partij in is."

Moeilijk voor reizigers

De staking zal veel impact hebben, denkt staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur. "Dinsdag wordt een moeilijke dag voor de reizigers." De staatssecretaris hoopt dat 'de stakers dat meewegen'. Verder adviseert ze iedereen zich goed voor te bereiden op de staking en te zoeken naar alternatieven.

De ANWB hoopt dat reizigers dinsdag tijdens de staking in het zoveel mogelijk bij elkaar in de auto stappen. Dat helpt mensen zonder eigen vervoer om toch op hun werk of andere bestemming te komen. In verband met de staking wordt een zware spits verwacht.

Wisselvallig weer

Rijkswaterstaat houdt eveneens rekening met een drukkere ochtend- en avondspits, ook omdat voor dinsdag wisselvallig weer is voorspeld. "We raden iedereen die dinsdag de weg op moet aan eerst de verkeersinformatie te bekijken", zegt een woordvoerder.

Ook op en rond onder meer Schiphol en Eindhoven Airport verwacht Rijkswaterstaat extra verkeersdrukte omdat reizigers niet met het openbaar vervoer op de luchthavens kunnen komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore