Ga naar de inhoud
Dierenopvang

Sierduiven op je bruiloft loslaten? 'Die dieren vliegen hun dood tegemoet'

Archieffoto. Beeld © Getty.

Vogelopvangcentra zien een stijging in het aantal uitgehongerde en verzwakte witte sierduiven dat bij hen wordt binnengebracht. De reden: het trouwseizoen is weer begonnen en kersverse stellen laten de dieren los als teken van hun liefde. Maar de vogels kunnen zich helemaal niet redden in het wild. "Daar zijn ze te dom voor."

Twee spierwitte duiven, die op hetzelfde moment worden losgelaten en de wijde wereld in vliegen. Het leek Ella, afkomstig uit een dorp in Groningen, wel romantisch voor op de bruiloft van haar dochter en haar kersverse schoonzoon.

Ze wist dat de buurman van die mooie witte dieren had en belde hem. "Het was een mooi moment, en ook leuk voor de foto's, toen ze werden losgelaten." Maar toen ze de buurman een paar weken daarna vroeg of de duiven nog waren teruggekomen, schudde hij zijn hoofd. Geen spoor van het witte koppel.

Stijging

Vogelopvangcentra zien elke lente en zomer, als het trouwseizoen weer begint, het aantal binnengebrachte witte duiven stijgen. "Ze zijn verdwaald, verward, uitgehongerd en vermagerd", zegt Barbara Zwart van Vogelopvang Utrecht. "Het is nog een wonder dat ze nog leven en niet zijn gepakt door een auto, roofvogel of kat." 

Het probleem met witte sierduiven is volgens Zwart dat de vogels een beetje dom zijn. "Ze weten vaak niet hoe ze terug moeten vliegen en ze zijn in gevangenschap geboren. Dus ze zijn gewend om een voerbakje met eten te krijgen. Ze weten niet hoe ze zichzelf in het wild moeten redden." 

Opvang
Lees ook:
Opvang gezocht voor 50 duiven van ouder echtpaar

Nieuw probleem

Dat zorgt voor een nieuwe probleem bij vogelopvangcentra: als de duiven zijn opgelapt, kunnen ze niet worden vrijgelaten. "Als we ze loslaten, dan overleven ze het niet, ze hebben geen schijn van kans", zegt Lizzy Looijestijn van vogelopvang De Wulp in Den Haag.

Ze denkt dat er veel onwetendheid is bij mensen die trouwen en graag duiven loslaten. "Die dieren staan voor vrede en liefde, zien er mooi uit, maar ze vliegen hun dood tegemoet. En met een beetje geluk komen ze bij ons terecht." 

Ook bij Vogelrevalidatiecentrum in Zundert worden de sierduiven niet meer teruggeplaatst in de natuur. "We zijn er geen voorstander van om dieren terug te brengen naar de natuur als ze door mensen zijn binnengehouden", zegt Diwi Zagers. "Dat redden ze niet. Dus we doen hard ons best voor de vogels een nieuw huisje te vinden." 

Koppel
Lees ook:
Koppel verplaatst trouwerij naar ziekenhuis voor zieke opa en oma

Wat vindt de Partij voor de Dieren? 

In verschillende steden zijn de afgelopen jaren moties ingediend door de Partij voor de Dieren, om het loslaten van witte duiven op evenementen te verbieden. In 2015 werd zo'n motie in Utrecht afgeschoten, en in Den Haag zijn in 2016 nog schriftelijke vragen gesteld over dit onderwerp.

"De dieren worden allereerst in een kleine kooi naar een andere plek vervoerd, dat geeft voor veel stress", zegt Femke Merel van Kooten, Kamerlid namens de partij. "Daarnaast kunnen sierduiven gewoon niet terugvliegen. Ze blijven een beetje hangen bij de plek waar ze worden losgelaten en worden heel snel voer voor katten of roofvogels."

Van Kooten noemt het 'tragisch' dat het nog nergens verboden is. "De meeste duiven gaan een heel nare dood tegemoet, of ze moeten de rest van hun leven slijten in opvangcentra."

Duivenhouders
Lees ook:
Duivenhouders zijn ten einde raad: 'De slechtvalk eet onze duiven op'

Mooi verhaal

Maar zijn er dan helemaal geen duiven die kunnen worden losgelaten zonder dat ze in de problemen komen? Het is belangrijk dat er onderscheid wordt gemaakt tussen witte (sier)duiven en witte postduiven, aldus Gert Cirkel, die zelf met zijn bedrijf witte duiven verhuurt voor bruiloften en begrafenissen. Die laatstgenoemde groep kan zich 'prima in het wild redden'.

"Vanmiddag heb ik er weer een. Dan vertel ik een mooi verhaal over de witte duif, die voor liefde staat, maar ook een gelovige betekenis heeft. En dan laat ik mijn postduiven los." 

Cirkel benadrukt dat hij uitsluitend met witte postduiven werkt, die getraind zijn. "Postduiven kunnen, anders dan sierduiven, hun weg terug vinden tot 500 kilometer van huis vandaan." Hij lacht: "Soms is de duif nog eerder thuis dan het getrouwde koppel zelf." 

Onwetende mensen thuis

De duivenhouder zou graag zien dat er een duidelijk keurmerk komt voor witte postduiven, zodat onwetende consumenten die gaan trouwen of een begrafenis moeten voorbereiden, het onderscheid zien. "Ik weet dat er mensen, zowel bedrijven als particulieren, zijn die sierduiven loslaten. Dat is echt niet goed." 

De mensen die dat doen zijn geen dierenliefhebbers, stelt Thom Lamming. Hij is voorzitter van de Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbersverenigingen (NBS) en vertelt dat er 250 soorten sierduiven zijn, waarvan maar een paar soorten zichzelf zouden kunnen redden in het wild. "De meesten verdwalen", zegt ook hij.  

"Officieel is een sierduif pas een sierduif als zijn baasje hem heeft geregistreerd bij de NBS", legt Lamming daarnaast uit. "Het is dus een beetje een grijs gebied als je gaat kijken welke duiven voor bruiloften en begrafenissen worden gebruikt. Maar als het geen postduif is, dan redt-ie het vaker niet dan wel." 

'Voer voor andere dieren' 

Ella had het ergens wel verwacht, dat de vogels op de bruiloft van haar dochter het niet zouden redden. "Ze staan niet bekend als de allerslimste vogels", geeft ze toe.

"Maar ja, ik geloof niet dat alle sierduiven die worden losgelaten, doodgaan. Deze twee hadden gewoon pech. Bovendien ben ik ook wel nuchter: als die duiven dood zijn, worden ze voer voor andere dieren. Dat is gewoon de natuur."

Duivenhouders
Lees ook:
Duivenhouders zijn ten einde raad: 'De slechtvalk eet onze duiven op'