Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

KPN sluit toch deal met Fox: 24Kitchen en Disney Channel niet op zwart

24 mei 2019 10:26 Aangepast: 24 mei 2019 16:40
Jet van Nieuwkerk is het nieuwe gezicht van 24Kitchen. Beeld © ANP

Lang leek het erop dat klanten van KPN na volgende week de zenders van Fox, zoals 24Kitchen, Fox TV, Disney Channel en National Geographic Channel, niet meer konden zien. KPN lag in de clinch met de tv-zenders. Maar er is vrede gesloten, waardoor de zenders niet op zwart gaan.

Televisieaanbieders, zoals KPN en Ziggo, betalen voor iedere abonnee een zogenoemde doorgiftevergoeding aan de televisiezenders. Het huidige contract over die vergoeding tussen KPN en Fox verloopt aan het einde van deze maand.

Maandenlang steggelden de twee partijen over een nieuwe doorgiftevergoeding. De ruzie liep zo hoog op, dat KPN zijn klanten al had geïnformeerd dat per 1 juni de zenders op zwart zouden gaan.

Dat gaat nu niet gebeuren, want KPN en Fox hebben een nieuwe overeenkomst gesloten. Dat is goed nieuws voor woedende klanten.

Zes televisiezenders

Het gaat om in totaal zes televisiezenders, namelijk Fox TV, National Geographic Channel, Disney Channel, 24Kitchen, BabyTV en NatGeoWild. Een deel van deze zenders zit in betaalpakketten.

Of KPN er financieel op vooruit of achteruit is gegaan, wil een woordvoerder niet zeggen. Ook de duur van de nieuwe overeenkomst blijft geheim.

Ook FOX wil niets over de inhoud zeggen. "We zijn erg blij met deze positieve uitkomst, waardoor onze kijkers ook via KPN kunnen blijven genieten van onze programma's", aldus woordvoerder Maarten van Rooijen.

Geen onderhandelingstechniek

Volgens KPN was het dreigement om de zenders van de buis te halen geen onderhandelingstechniek. De woordvoerder zegt dat het er lang op leek dat de zenders zouden verdwijnen en was het een verplichting naar de klanten ze daarover te informeren. De zenders die ter vervanging werden aangeboden, Love Nature en TV538, blijven behouden.

Een aantal jaar geleden lag KPN ook al in de clinch met Fox. Toen ging het over de voetbalzenders van Fox Sports. Ook die dreigden op zwart te gaan. Net voor de start van het Eredivisieseizoen werd toch een nieuwe overeenkomst gesloten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore