Altijd samen

Baasje overleden, nu krijgt oude hond Joep spuitje: 'Samen in een urn'

23 mei 2019 18:31 Aangepast: 24 mei 2019 09:53
Joep (14) deelt samen met zijn overleden baasje dezelfde urn.

Het overleden baasje van hond Joep uit Veenendaal had een bijzondere, laatste wens: hij wilde samen met zijn hond, die ook oud en versleten is, in een urn. Morgen krijgt de 14-jarige Joep een spuitje. "Het is beter dan een asiel én zo zijn baasje en hond voor altijd bij samen", zeggen de nabestaanden.

Cindy Albers is er emotioneel onder. Elke zaterdag en zondag liet ze hond Joep uit omdat zijn baasje Frans slecht ter been was. "Eergisteren is Frans overleden. Zo verdrietig. Hij was oud en op."

Ook hond Joep is erg van slag, zegt Cindy. "Zo'n beest voelt het. Zo zielig om te zien."

Abcessen en oud

Joep is oud voor een hond. Hij heeft abcessen en loopt moeilijk. "Joep heeft niet lang meer en niemand kan voor hem zorgen. Dan zou hij naar het asiel moeten. Dat wilde zijn baasje niet. Daarom krijgt Joep morgen een spuitje. Zijn as komt samen met dat van Frans in dezelfde urn. Dat was de wens van Frans."

Cindy vervolgt: "Joep en zijn baasje waren onafscheidelijk. Al die jaren. Hoe verdrietig het ook is: ze blijven nu wel voor altijd bij elkaar."

Euthanasie bij een huisdier, hoe werkt dat?

Een dierenarts kan in drie situaties een huisdier een spuitje geven: 1) Als het beest heel erg oud is. 2) Als het dier heel erg ziek is. 3) Een andere reden, maar dan zal de dierenarts eerst een indringend gesprek voeren met het baasje. 

"Dierenartsen geven echt niet zomaar een gezond dier een prik", zegt Diederik Visser namens  de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMVD). "Er zijn eerst allerlei andere opties uitvoerig aan de orde komen. Bovendien kost een spuitje behoorlijk wat geld."

In de VS is er vandaag ophef om een soortgelijk verhaal: het kerngezonde hondje Emma is geëuthanaseerd omdat dat de laatste wens was van het baasje. Dat zorgde op sociale media voor woedende reacties. De KNMVD kent geen verhalen van mensen die als laatste wens hebben om met hun dier begraven te worden en daardoor hun gezonde dier een spuitje geven. 

Wet op lijkbezorging

De wens van baasjes om ook na het leven samen met hun huisdier te zijn, komt vaker voor, weet Willem van der Putten. Hij is voorzitter van de landelijke organisatie van begraafplaatsen en gespecialiseerd in het lijkbezorgingsrecht. Ook is hij één van de mede-opstellers van de Wet op Lijkbezorging: in deze wet staan de regels rondom overlijden. 

"De wet verbiedt het om samen met je huisdier in 1 kist te liggen. In de wet staat dat een individu alleen moet worden begraven of gecremeerd. Om asvermenging te voorkomen."

In een aparte kist in hetzelfde graf mag wél. "De afstand tussen de twee kisten moet minimaal 30 centimeter zijn", zo staat in de wet. Waarom dat is? "Dat heeft te maken met het vergaan van het lichaam. Daarvoor is zuurstof nodig. Een kist vol parkieten of cavia's zal dat proces tegenhouden."

De wens om samen te begraven

Van der Putten krijgt elk jaar een paar aanvragen van mensen die willen dat hun huisdier in hetzelfde graf wordt bijgezet als het overlijdt. Toch ligt het gevoelig.

"Een aantal jaar geleden wilde een beheerder van een begraafplaats het mogelijk maken om op een apart veldje dieren en mensen bij elkaar te begraven. Wél in aparte kisten. Hij had al folders gemaakt, maar er kwam zoveel kritiek op zijn plan. Bezoekers van de begraafplaats vonden het niet kunnen. Hij trok daarna zijn plan in."

Binnenkort toch mogelijk?

Toch gelooft Van der Putten dat het in Nederland binnenkort mogelijk wordt om een begraafplaats voor mensen en dieren te maken. Er ligt al een initiatief, vertelt hij. "Een ondernemer wil een aparte begraafplaats ontwikkelen ergens in ons land."

Omdat de gesprekken met de gemeente en ondernemer nog bezig zijn, wil Van der Putten nog niet een plaats bekendmaken. "Maar juridisch is dit plan mogelijk. Ik denk dan ook dat we dit of volgend jaar een begraafplaats hebben waar mensen en dieren samen in een graf kunnen liggen.Er is gewoon behoefte aan."

Voorstel voor meer rustplaatsen

Wel zullen mens en dier in aparte kisten komen te liggen. Want dat staat in de wet. Een Belgische politicus probeerde vorig jaar een wetsvoorstel in te dienen om het mogelijk te maken dat mens en dier een gezamenlijke laatste rustplaats kunnen krijgen. Op voorwaarde dat ze gecremeerd zijn.

Zijn plan haalde het niet. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Begraven worden met je huisdier: 'Beau gaat hoe dan ook met me mee'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore