Feestje

Gijs (17) mag na tussenkomst rechter toch naar examengala (en is daar erg blij mee)

23 mei 2019 14:52 Aangepast: 23 mei 2019 15:59
Gijs Kovac (rechts) heeft inmiddels al een pak gekocht voor het schoolgala. Beeld © EIGEN FOTO

Goed nieuws voor de 17-jarige examenleerling Gijs Kovac. Na tussenkomst van de rechter mag hij toch naar het eindgala van zijn middelbare school. Het Kalsbeek College in Woerden had Gijs de toegang tot het feest ontzegd, omdat de school hem verdenkt van betrokkenheid bij een uit de hand gelopen examenstunt op 17 april.

Een groep leerlingen stak toen vuurwerk af en bekladde de auto van een leraar met verf. Ook werd er met eieren gegooid bij de school.

Gijs zweert dat hij daar niets mee te maken had. "Toen ik rond half 11 met m'n scooter bij de school aankwam, liep het al behoorlijk uit de hand. Overal zaten eieren, het vuurwerk vloog je om de oren."

Kinderen bivakmutsen op

"Er waren wel honderd leerlingen buiten. Veel kinderen hadden bivakmutsen op, maar ik was gewoon herkenbaar en reed een paar rondjes rond de school. Waarom ook niet? Ik deed niets verkeerd."

De politie herstelde de rust rond de school en noteerde de namen van een aantal onruststokers, maar niet van die Gijs. Toch kreeg hij een week later een brief thuisgestuurd met onaangenaam nieuws. "Ik kreeg van school te horen dat ik niet naar het gala mocht. Ik dacht eerst nog: het zal wel weer zo'n geintje zijn, maar dat bleek dus niet zo. Toen ik aan de directeur vroeg waarom ik niet mocht komen, kreeg ik te horen dat ik vuurwerk gegooid zou hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Scholier via rechter toch naar eindexamengala

Gijs ontkent dat en zegt dat hij wel eens eerder een conflict heeft gehad met de school. "Ik heb een keer een 1 gehad voor een toets. Onterecht, want ik was naar de tandarts. Maar de school vond dat ik had gespijbeld. Pas nadat ik een officieel bezwaar had gemaakt, werd dat besluit teruggedraaid en mocht ik de toets overnieuw maken."

Omdat de school ook nu niet in gesprek wilde, nam Gijs juridische stappen. "Zo'n gala is wel iets waar je je schoolcarrière na vier jaar mee afsluit. Het is niet eerlijk als dat op zo'n manier van je wordt afgepakt. Ik wilde er heel graag naartoe", zegt hij.

'Dit voelt als rechtvaardigheid'

De rechtbank gaf hem gelijk, vooral omdat de school Gijs niet heeft gehoord over de ongeregeldheden voordat hij straf kreeg. Een van de docenten feliciteerde Gijs in de rechtbank met zijn overwinning, een ander weigerde hem de hand.

Het examengala is volgende week woensdag en Gijs (foto) heeft zijn maatkostuum al binnen. Opgelaten of zenuwachtig is hij niet. "Nee, want ik weet dat andere leerlingen het mooi vinden dat de school geen gelijk krijgt. Dit voelt als rechtvaardigheid, dat kun je wel zo zeggen, ja."

Het Kalsbeek College in Woerden. Het Kalsbeek College in Woerden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`