De afgelopen jaren hebben tientallen militairen hitteletsel opgelopen tijdens oefeningen in Nederland. Het leger heeft daarbij grote fouten gemaakt, blijkt uit onderzoek van de Commissie Hittestuwing in opdracht van het ministerie van Defensie.
De onderzoeksresultaten zijn in handen van het tv-programma Zembla. De commissie nam vier hitteletselincidenten onder de loep.
Hitteberoerte
Die vonden alle plaats in 2017 bij een temperatuur van boven de 25 graden. Zes militairen kregen een hitteberoerte, een van hen liep neurologische en orgaanschade op.
Uit het onderzoek blijkt dat de leidinggevenden niet voldoende op de hoogte waren van wat er moet gebeuren bij warme temperaturen, hoewel dat wel in handboeken en richtlijnen vermeld staat.

Kleding niet aangepast
Kleding en oefeningen werden niet aangepast aan de hitte. De militairen moesten de oefeningen uitvoeren in volledige uitrusting, met helm, overjas, handschoenen en bepakking. Van eerdere incidenten werd bovendien niets opgestoken, valt de onderzoekers op.
Nico van der Zee, directeur Veiligheid bij Defensie, geeft toe dat er bij het leger te weinig oog is voor de risico’s van oefenen bij warm weer.
Kennis ontbreekt
Hij beaamt dat kennis ontbreekt over letsel dat door warme temperaturen wordt veroorzaakt. Zo controleren veel leidinggevenden bijvoorbeeld niet of militairen wel genoeg drinken.
Enkele cijfers:
- Sinds 2011 zijn er 89 hitteletselincidenten gemeld
- In 30 gevallen moest een militair naar het ziekenhuis
- Van hen liepen zeven militairen blijvend letsel op
- Bij de landmacht vielen de meeste slachtoffers: 42
- Bij de marine waren 33 hitteletselslachtoffers
Voor de zomer
Van der Zee zegt toe dat instructeurs nog voor de zomer op de hoogte zullen zijn van alle richtlijnen rond hitteletsel.
"Ik wil nooit meer een rapport zien waarin ik lees dat er een instructeur was die zei dat hij zich onvoldoende voorbereid voelde op het fenomeen hitteletsel", zegt hij bij Zembla.