Europese verkiezingen

Nederland mag vandaag Europees kiezen, stembussen geopend

23 mei 2019 02:31 Aangepast: 23 mei 2019 10:03
Kiezers brengen op het station in Utrecht hun stem uit. Beeld © ANP

Ruim 13 miljoen Nederlanders mogen vandaag naar de stembus voor een nieuw Europees Parlement. Kiezers kunnen op onder meer 63 treinstations terecht om hun stem uit te brengen.

Het stembureau op station Castricum is, traditiegetrouw, ook vandaag weer als eerste opengegaan. Al vanaf middernacht kon hier worden gestemd. Later in de ochtend, rond 05.15 uur, konden vroege reizigers terecht in Breda en Nijmegen en om 05.30 uur ook in de stembureaus op station Meppel, Roermond en Zwijndrecht.

De meeste stembureaus gingen om 07.30 uur open. Stemmen kan tot 21.00 uur.

Stemmen voor Brussel: zo werkt het Europees Parlement

Politiek verslaggever Fons Lambie legt uit hoe het werkt in Brussel.

400 miljoen kiezers

Mensen kunnen stemmen bij een stemlokaal in de gemeente waar ze wonen, met een geldige stempas en een identiteitsbewijs. Stemmen op het station kan sinds de verkiezingen in 2006. Het is traditioneel erg druk bij deze stembureaus.

Ruim 13 miljoen Nederlanders mogen vandaag naar de stembus voor een nieuw Europees Parlement. Ook inwoners van Bonaire, St. Eustatius en Saba mogen hun stem uitbrengen. In totaal mogen tot en met zondag meer dan 400 miljoen kiezers uit de 28 EU-landen hun stem uitbrengen.

Spits afbijten

De Nederlanders en Britten bijten vandaag het spits af, de inwoners van de 21 lidstaten stemmen pas zondag. Vijf andere landen stemmen op vrijdag en zaterdag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Even voorstellen: op deze (onbekende) koppen kun je stemmen

Het EU-parlement - met een jaarlijkse begroting van zo'n 2 miljard euro - beslist over belangrijke wetgeving. Het zetelt in Straatsburg en Brussel. Er zijn 751 zetels te verdelen, naar het aantal inwoners per land. Voor Nederland zijn het er 26. In het parlement zijn nu negen Nederlandse partijen vertegenwoordigd. Aan de verkiezingen doen er zestien mee.

Exitpolls

Exitpolls geven vandaag na het sluiten van de stembussen om 21.00 uur een eerste beeld van de resultaten. De officiële uitslagen mogen pas naar buiten worden gebracht nadat zondagavond om 23.00 uur het laatste stembureau in Italië is dichtgegaan.

De opkomst in de EU was vijf jaar geleden gemiddeld 42,6 procent, het laagste sinds de eerste Europese verkiezingen in 1979. In Nederland bracht 37,3 procent een stem uit in 2014.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Stemhulp Europese verkiezingen: dit vinden de partijen over 7 belangrijke thema's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore