6,4 miljoen personen

In 9 maanden 57.000 meer donorregistraties

23 mei 2019 01:55 Aangepast: 23 mei 2019 01:57
Beeld © ANP

Het aantal Nederlanders van 12 jaar en ouder dat staat geregistreerd in het Donorregister is tussen april 2018 en januari 2019 met ruim 57.000 gestegen tot 6,4 miljoen personen. Zo'n 58 procent van de geregistreerden geeft aan donor te willen zijn.

Het percentage dat expliciet geen toestemming geeft is sinds vorig jaar van 30 naar 31 procent gestegen. Zo'n 11 procent laat de keuze aan nabestaanden of een aangewezen persoon. Dat blijkt uit de cijfers van het CBS en het Donorregister.

Op 1 juli volgend jaar wordt de nieuwe donorwet ingevoerd. Deze wet regelt dat iedereen vanaf 18 jaar die geen andere keuze heeft opgegeven als donor in het register wordt opgenomen. Begin 2019 was 54 procent van de Nederlanders vanaf 18 jaar nog niet geregistreerd.

Toename

Het aantal personen dat toestemming geeft voor donatie, met of zonder donatiebeperking, neemt jaarlijks toe. Maar de toename in 2018 lag lager dan in de jaren daarvoor.

Sinds 2016 neemt het aantal personen dat expliciet geen toestemming geeft ook toe. Dat jaar waren dat er nog 1,56 miljoen, dit jaar geven 1,95 miljoen mensen geen toestemming.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Orgaandonatie: kun je als familie bezwaar maken?

50- tot 70-jarigen

Mensen kunnen hun keuze in het Donorregister elk moment veranderen. In de periode van april 2018 tot begin januari 2019 hebben ruim 8000 mensen hun keuze gewijzigd van 'toestemming' naar 'geen toestemming'. Vooral 50- tot 70-jarigen hebben dat gedaan.

Drieduizend mensen hebben hun keuze in de omgekeerde richting van 'geen toestemming' naar 'toestemming' aangepast.

Meer vrouwen

Vrouwen staan vaker dan mannen geregistreerd in het Donorregister. Ze geven ook vaker toestemming voor donatie. Terwijl 27 procent van de vrouwen toestemming geeft, ligt het percentage voor mannen op slechts 22 procent.

Het percentage dat expliciet geen toestemming geeft ligt vrijwel gelijk voor vrouwen en mannen, 13 procent van de vrouwen en 12 procent van de mannen. De verschillen tussen mannen en vrouwen komen in vrijwel alle leeftijdsgroepen voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom koop je niet gewoon een nieuwe nier? 'Het is geen koehandel'

Verschillen per regio

Er zijn grote verschillen per regio. De top drie gemeentes waar inwoners toestemming geven voor orgaandonatie zijn Goirle (34 procent), Hilvarenbeek en Oost-Gelre (33 procent). Daarnaast zijn er relatief veel inwoners van Nijmegen en Horst aan de Maas en gemeenten in Noord-Brabant die zich als orgaandonor hebben geregistreerd.

Er zijn weinig donoren in gemeenten met relatief veel bevindelijk gereformeerde inwoners, zoals Urk (9 procent) en Staphorst (13 procent). Het percentage in Neder-Betuwe ligt ook laag (14 procent).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`