Ga naar de inhoud
'Veilige jaarwisseling'

Politie, burgemeesters en bedrijven eisen verbod knalvuurwerk: 'Kabinet, kom in actie!'

Beeld © ANP

De politie, burgemeesters en grote bedrijven roepen het kabinet op om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. "Behoud de traditie van zelf vuurwerk afsteken met uitsluitend veilig siervuurwerk", schrijven de organisaties in een paginagrote advertentie die in landelijke dagbladen zal verschijnen, maar nu al in bezit is van RTL Nieuws.

"Miljoenen euro's schade, agressie tegen politie, boa's hulpverleners en beveiligers, honderden gewonden, dodelijke slachtoffers. Wat een feest zou moeten zijn, blijkt de gevaarlijkste avond van het jaar. Kabinet, kom in actie!", schrijven de organisaties onder de kop 'Nederland verdient veilige jaarwisseling'.

Ondertekenaars

Ondertekenaars zijn onder meer de politie, het genootschap van burgemeesters, de gemeentes Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, verschillende politievakbonden, verenigingen van artsen, PostNL, verzekeraar Achmea en openbaar vervoersbedrijven.

Zij besluiten de advertentie met de woorden "Wij willen weer een feestelijke én veilige jaarwisseling voor iedereen!"

Frits Wester: 'Binnenkort kabinetsbesluit over consumentenvuurwerk'

"Deze advertentie komt op een bijzonder moment", zegt politiek commentator Frits Wester. "Het kabinet staat aan de vooravond van een besluit over maatregelen over consumentenvuurwerk. De ondertekenaars proberen druk uit te oefenen op het kabinet, zodat knalvuurwerk wordt verboden. Dat verbod werd eerder ook al voorgesteld door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid."

Verbod
Lees ook:
Verbod op knalvuurwerk 'past in de tijdgeest'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore