Aardbeving Groningen

Bijna 600 schademeldingen na aardbeving, boze boeren eisen snellere afhandeling

22 mei 2019 18:35 Aangepast: 22 mei 2019 21:13
Boze boeren organiseerden kort na de aardbeving een demonstratie waar ongeveer 70 tractoren aan meededen. Beeld © ANP

Na de aardbeving bij Westerwijtwerd heeft de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) 593 aanvragen tot schadevergoeding gekregen. In 25 gevallen ging het om mogelijk acuut onveilige situaties. Boeren organiseerden vandaag een protest waarin ze een snellere schadeafhandeling eisten.

Die werden telefonisch of via de website ingediend. Het schadeloket kreeg tot 19.00 uur 281 telefoontjes. 

25 acuut onveilige situaties

De meeste schademeldingen kwamen uit de gemeente Groningen (294). Daarnaast kwamen veel meldingen uit Het Hogeland (109) en Loppersum (61). Ook uit de provincie Drenthe kwam een tiental schademeldingen.

Er kwamen 25 meldingen van mogelijk acuut onveilige situatie (AOS) binnen. Die moeten binnen 48 uur onderzocht worden. Volgens de TCMG zijn bij de nu zeven bezochte adressen geen veiligheidsmaatregelen nodig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schadeonderzoek wegen, dijken, bruggen na aardbeving Groningen

Direct versterking

De burgemeesters van zeven getroffen Groningse gemeenten willen dat alle versterkingsadviezen voor huizen direct worden uitgevoerd zonder herbeoordeling. Dat melden ze in een gezamenlijke verklaring. Na de beving kwamen de burgemeesters van Loppersum, Groningen, Delfzijl, Appingedam, Midden-Groningen, Het Hogeland en Westerkwartier bij elkaar voor overleg.

De burgemeesters zullen hun wens vertellen aan de ministers Wiebes en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) als zij naar Groningen komen. In de verklaring staat ook dat getroffen inwoners contact op kunnen nemen met de gemeente als ze zorg nodig hebben of hun verhaal kwijt willen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle vlaggen halfstok in epicentrum Westerwijtwerd: 'We zijn zo kwaad'

Boze boeren

Boze boeren demonstreerden eerder vandaag bij het dorp Westerwijtwerd en willen een snellere schadeafhandeling. Aan de demonstratie deden ongeveer 70 tractoren mee. Het epicentrum van de aardbeving lag bij het dorp.

De schadeafhandeling in Groningen gaat nog altijd niet snel genoeg, vindt ook de Tweede Kamer. In het debat, dat voor een groot deel in het teken stond van de jongste aardbeving in Groningen, klonk vandaag felle kritiek van zowel oppositie- als coalitiepartijen.

'Vuistslag in de maag' 

"Een vuistslag in de maag", zo omschreef SP'er Sandra Beckerman de beving. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer sprak van 'een crisis'. "Mensen worden vermalen in de bureaucratie."

Tom van der Lee (GroenLinks) vergeleek de situatie met 'het beklimmen van Mount Everest tijdens een lawine'. Dat is een 'adequate beschrijving van hoe dit voelt', aldus minister Eric Wiebes (Economische Zaken). Voorafgaand aan het debat zei de bewindsman al dat het herstel van de schade hem ook nog niet snel genoeg gaat.

Felle kritiek

De minister is naar eigen zeggen bereid tot 'onorthodoxe maatregelen', om de schades aan huizen sneller te herstellen, en hoopt daar binnen enkele weken meer over te kunnen zeggen. "Het tempo is al omhoog gegaan, maar het is niet genoeg."

De kritiek was desondanks onverminderd fel. Agnes Mulder (regeringspartij CDA) zei ondanks alle beloftes en toezeggingen 'geen merkbare voortgang' te zien. "Mijn oren klapperen. Ik zie helemaal niks gebeuren. Hoe is dit nou mogelijk?", verzuchtte ze.

Ingewikkelde procedures

Volgens Carla Dik-Faber van coalitiepartner ChristenUnie stuiten inwoners van het bevingsgebied nog te veel op ingewikkelde procedures. "Ik wil niet dat bewoners daar bemoeienis mee hebben."

Wiebes onderschreef veel van de kritiek, maar benadrukte ook dat er al veel maatregelen zijn getroffen om het proces uit het slop te trekken. "Nu nieuwe dingen verzinnen, dat zou erg goedkoop zijn. Dan zou ik het eerder achter de hand hebben gehouden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groningen opgeschud, maar hoe ontstaat zo'n aardbeving door gaswinning eigenlijk?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore