Nog geen geld terug

Slachtoffer van Nederlandse zuurgooier al 35 keer geopereerd

22 mei 2019 14:57 Aangepast: 22 mei 2019 20:26
Marina Tijssen in 'Gert Late Night'. Beeld © VIER

Marina Tijssen kreeg zo'n vier jaar geleden een bijtend zuur over haar heen toen ze aan het poetsen was bij de Belgische supermarkt Delhaize. De Nederlandse Jelle F. bleek de dader, hij perste de supermarktketen al een jaar lang af. Gisteravond sprak Marina op de Belgische televisie nog één keer over die dag en de 35 operaties die daarna volgden.

Uit het niets stond Marina Tijssen op 20 februari 2015 oog in oog met Jelle F., een jurist uit Amsterdam. Ze had geen idee van de kwade bedoelingen van Jelle. "Ik was gewoon aan het werk, de ingang aan het poetsen. De supermarkt was nog gesloten, maar ik moest de poort open doen, anders kon ik niet poetsen. Toen staan daar opeens een man die riep: 'Mevrouw!'. Ik dacht nog: wat een vriendelijke man. Ik draaide me om en vroeg: 'Ja?'"

Jelle had Delhaize gewaarschuwd

Daarna ging het allemaal heel snel. Jelle zei: "Alstublieft, dit is voor u", en toen was het gebeurd. Marina had zwavelzuur over zich heen gekregen. De reden? Jelle wou geld van Delhaize. Hij zat namelijk in geldproblemen nadat hij zijn baan was kwijtgeraakt. Al een jaar lang perste hij de supermarktketen af, maar ze kwamen niet over de brug. Zelfs niet toen hij dreigde met zwavelzuuraanvallen. Daarom ging hij over tot actie.

"Ik of andere personeelsleden wisten niets van de afpersingen. We waren nergens voor gewaarschuwd", vertelt Marina in de Belgische talkshow van Gert Verhulst. 

Toen Marina het goedje voelde branden, wist ze dat het foute boel was. "Ik voelde gelijk dat ik water nodig had. Doordat ik dat op mijn gezicht gooide, heeft het niet verder kunnen branden."

Alle operaties zelf betaald

Toch was de schade enorm en is Marina voor altijd verminkt. "Inmiddels ben ik zo'n tien keer geopereerd aan mijn ogen, zo'n vijf keer aan mijn mond. In totaal ging ik 35 keer onder het mes." Dat heeft Marina zelf moeten betalen, ze heeft nog geen cent aan schadevergoeding gekregen. "Niets van Delhaize, en ook niets van het slachtofferfonds. Daar zijn ze wel mee bezig, maar die procedure duurt al vier jaar. Ooit zal het misschien goedkomen."

Jelle werd twee weken na zijn zuuraanval opgepakt bij een verkeerscontrole. Hij legde een volledige schuldbekentenis af en kreeg een gevangenisstraf van 18 jaar opgelegd. "Dat had meer mogen zijn van mij. Hij is veroordeeld voor 18 jaar, maar ik heb levenslang. Mijn hele leven zal ik littekens en pijn hebben."

Een dreigmail die Jelle stuurde aan Delhaize. Een dreigmail die Jelle stuurde aan Delhaize.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore