Ingrijpend

Terreurverdachten Weert naar Pieter Baan Centrum voor onderzoek

22 mei 2019 14:06 Aangepast: 22 mei 2019 14:25
De undercoveragenten (geblurd) geven de verdachten (met zwart balkje) uitleg over de vuurwapens. Beeld © RTL

Vijf van de zes verdachten die vastzitten voor het voorbereiden van een terreuraanslag in Nederland, moeten naar het Pieter Baan Centrum (PBC) voor psychisch onderzoek. Over de zesde verdachte neemt de rechter-commissaris later nog een besluit.

Volgens de rechtbank is onderzoek naar de geestesvermogens van de verdachten nodig vanwege de ernst van de verdenkingen en omdat ze geweigerd hebben mee te werken aan onderzoek dat tot nu toe is gedaan.

Recividegevaar

Het Openbaar Ministerie noemde psychisch onderzoek eerder van het 'allergrootste belang' om zicht te krijgen op het recidivegevaar van de verdachten. "En wat er gedaan moet worden om dat gevaar te beteugelen." 

De manier waarop het gedrag van de verdachten zal worden bestudeerd, is aan de deskundigen in het PBC, stelde de rechtbank tijdens de derde voorbereidende zitting.

Overigens lijken de verdachten niet van plan om mee te werken aan het onderzoek. "Psychiatrisch onderzoek is zo'n vergaande inbreuk op zijn privéleven dat hij niet wil meewerken", zei de advocaat van een van hen. "Hij weet hoe ingrijpend zo'n onderzoek is. Hij weet ook dat hij geen stoornis heeft. Hij heeft geen klachten."

Terreurverdachten oefenen met wapens en bomvesten

De verdachten leerden op het vakantiepark in Weert met pistolen en kalasjnikovs om te gaan en pasten de bomvesten die ze wilden gebruiken bij een aanslag.

De groep werd op 27 september aangehouden op een vakantiepark in Weert bij een oefening. Die training bestond onder andere uit wapeninstructies en het passen van bomvesten.

Undercover

Ook twee politie-infiltranten waren aanwezig. Zij deden zich voor als mensen die spullen konden leveren voor een aanslag. De undercoveragenten van de politie verzorgden de training. Vooraf was in de vakantiewoning afluisterapparatuur aangebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een kus op de kalasjnikov: zo oefenden terrorismeverdachten een aanslag

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore