Wel verbetering zichtbaar

Meeste Nederlanders drinken meer dan goed voor hen is

22 mei 2019 12:37 Aangepast: 22 mei 2019 15:05
Beeld © ANP

Lang niet iedereen houdt zich aan het advies van de Gezondheidsraad om geen of hooguit één glas alcoholhoudende drank per dag te drinken.

Het Trimbos-instituut berekende dat twee op de vijf volwassenen (39,8 procent) zich vorig jaar hieraan hielden. Van de vrouwen hield ongeveer de helft zich eraan, van de mannen nog geen 30 procent.

Wel stijging zichtbaar

Onder hoogopgeleiden houden minder mensen zich aan het gezondheidsadvies dan onder laagopgeleiden: dik 30 procent tegen ruim 53 procent. Er is wel een stijging van het aantal mensen dat het advies ter harte neemt. In 2014 dronk 37,4 procent dagelijks maximaal één glas.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Floor drinkt geen alcohol meer: 'Ik voel me een stuk helderder'

Overmatige en zware drinkers

Van de Nederlandse bevolking is 8,2 procent een overmatige drinker en 9 procent een zware, aldus het Trimbos-instituut. Overmatig drinken doe je als je als vrouw meer dan veertien glazen per week drinkt en als man meer dan 21.

Een zware drinker ben je als vrouw als je minstens eenmaal per week vier glazen op één dag drinkt en als man minstens zes. Mannen dronken vorig jaar veel vaker 'overmatig' en 'zwaar' dan vrouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Drie op tien minderjarigen kunnen nog alcohol kopen in supermarkt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore