Aardbeving Groningen

Alle vlaggen halfstok in epicentrum Westerwijtwerd: 'We zijn zo kwaad'

22 mei 2019 11:59 Aangepast: 22 mei 2019 16:29
De vlaggen hangen in heel Westerwijtwerd halfstok. Beeld © ANP

Het is 05.47 uur als niet de wekker, maar een enorme knal Gerhard Visker vanochtend wakker maakt. Het huis gaat 'heen en weer'. Alweer een beving, alweer schade. "En toen is mijn vrouw zo kwaad geworden, dat ze de vlag van Groningen pakte en hem halfstok aan de woning hing." De hele straat volgt haar voorbeeld.

In Westerwijtwerd, waar Gerhard samen met zijn vrouw woont, bevond zich het epicentrum. De beving had een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. "Mijn kast trilde, de ramen trilde en al snel riepen we tegen elkaar: dit is weer een beving." 

'Naar de tuin gevlucht' 

Hij weet inmiddels hoe het voelt. Op de bewegingssensor die op zijn huis is gemonteerd, ziet hij dat de bodem elke week wel een keer trilt. "Maar het is niet vaak zo erg als vannacht. We hoorden opeens een knal, alles trilde en het was weer voorbij. Maar dan is het niet klaar. Mijn buren zijn bijvoorbeeld met de hond direct de tuin in gevlucht, omdat ze zo bang waren."

En als je dan bent bekomen van de schrik, is het tijd om de schade op te meten. Wat is er deze keer weer kapot, hoeveel scheuren zijn erbij gekomen? "We hebben nog schade van de vorige beving, die scheuren waren nog niet hersteld. De schade daarvan is nu verergerd, de scheuren zijn breder geworden." 

'Ons leven staat stil'

Maar het gaat ook vooral om emotionele schade, vertelt Gerhard. "Het is wéér een beving. Ons leven staat gewoon stil hierdoor. We wachten al meer dan een jaar op schadeherstel en zelf kunnen we er niets meer aan doen."

Gerhard Visker heeft schade aan zijn huis in Westerwijtwerd. Gerhard Visker heeft schade aan zijn huis in Westerwijtwerd.

Rutte naar Groningen

Sommige mensen roepen vandaag premier Mark Rutte op om af te reizen naar Groningen om te zien wat de beving heeft aangericht. Gerhard: "Voor mij hoeft dat niet. Ik heb totaal geen vertrouwen meer in onze regering, helemaal niets, nul. Alle bewoners denken er hier zo over. Wij willen alleen nog maar daden zien, geen woorden meer horen"

Hij verzucht: "Er wordt veel beloofd, maar er gebeurt niets." Volgens Gerhard willen veel mensen weg uit het gebied. "Maar dat gaat niet omdat de huizen bijvoorbeeld in waarde zijn gedaald."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Schadeonderzoek wegen, dijken, bruggen na aardbeving Groningen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore