Veiligheid inwoners

Schadeonderzoek wegen, dijken, bruggen na aardbeving Groningen

22 mei 2019 10:58 Aangepast: 22 mei 2019 11:26
Een bewoonster van Westerwijtwerd wijst schade aan die is ontstaan door een aardbeving. Beeld © ANP

In het gebied in Groningen dat vanmorgen vroeg werd getroffen door een aardbeving zijn teams met uitgebreide controles bezig. Het Waterschap Noorderzijlvest inspecteert onder meer gemalen en sluizen. Medewerkers van de provincie kijken naar schade aan wegen, bruggen en kunstwerken.

Schade aan dijken en kades kan 'van belang zijn voor de veiligheid van onze inwoners', meldt het waterschap Noorderzijlvest.

Calamiteitenorganisatie opgestart

Ook het waterschap Hunze en Aa's heeft waterkeringen en kunstwerken, als de Groevesluis en dijkdoorgangen bij Delfzijl, gecontroleerd. Daarbij kwamen geen bijzonderheden aan het licht, meldt het waterschap.

Bij een aardbeving met een kracht boven 3.0 wordt bij het waterschap de zogenoemde calamiteitenorganisatie opgestart.

Gevoeld in ziekenhuis

Een inspectieploeg is inmiddels al aan de slag gegaan in het beheersgebied, dat ligt in het noorden en westen van de provincie Groningen, in de kop van Drenthe en in het Friese deel van het Lauwersmeergebied.

Bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen zijn in de eerste zes uur na de beving zo'n 90 meldingen binnengekomen. Hiervan zijn er vijf ernstig, wat betekent dat het een 'acuut onveilige situatie' is. "Mensen voelen zich in dat geval niet veilig in relatie tot hun huis", vertelt een woordvoerder. "Wij sturen dan een speciaal team naar die mensen toe om een inspectie uit te voeren." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Jacobien werd uit bed geschud: 'Hartkloppingen, stress. Wanneer stopt dit?'

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen laat via Twitter weten dat de aardschok ook in het ziekenhuis gevoeld is, maar dat de beving geen gevolgen heeft gehad in het operatiecentrum, op de intensive care en op de hartbewaking.

Kijk even bij de buren

De woordvoerder van de veiligheidsregio Groningen riep Groningers op elkaar in de gaten te houden. "Schade kun je melden, maar de schrik niet. Dus kijk even bij de buren hoe het gaat."

De Veiligheidsregio Groningen heeft opgeschaald naar GRIP 2, de op één na laagste alarmfase. De opschaling houdt in dat onder meer bestuurders, waterschappen, politie en brandweer bij elkaar komen.

Veel vragen

"Er zijn veel vragen van zowel inwoners als bestuurders. Door bij elkaar te komen, hopen we een beter beeld te krijgen van wat er leeft, en welke schades er zijn."

Vanochtend om 05.49 uur was er in Groningen een aardbeving met een kracht van 3.4. Het epicentrum lag in het dorpje Westerwijtwerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Commissaris Paas: 'Zo snel mogelijk van het gas af, we zijn nog niet veilig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore