Aanslag voorbereid

Justitie eist psychisch onderzoek bij terreurverdachten Weert

22 mei 2019 10:48 Aangepast: 22 mei 2019 11:50
Een verdachte van de terreurcel draagt een bomvest. Beeld © RTL

Het Openbaar Ministerie (OM) eist dat alle zes leden van een opgerolde terreurgroep voor psychisch onderzoek worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum. De groep die een terreuraanslag zou hebben voorbereid in Nederland, trainde voor die aanslag op een vakantiepark in Weert.

In het Pieter Baan Centrum worden verdachten onderzocht door gedragsdeskundigen. Het instituut brengt vervolgens advies uit aan de rechtbank over de toerekeningsvatbaarheid van de verdachten.

Verdachten weigerden eerder onderzoek

De verdachten hebben eerder geweigerd om mee te werken aan onderzoek van een psycholoog en psychiater, aldus de officier van justitie. "Onderzoek naar de geestesvermogens van de verdachten kan niet anders dan plaatsvinden in het Pieter Baan Centrum."

Het is voor het OM 'van het allergrootste belang' om zicht te krijgen op het recidive-gevaar van de verdachten. "En wat er gedaan moet worden om dat gevaar te beteugelen."

'Onderzoek is ingrijpend'

De verdachten zijn niet van plan om mee te werken aan het onderzoek. "Psychiatrisch onderzoek is zo'n vergaande inbreuk op zijn privéleven dat hij niet wil meewerken", zegt de advocaat van een van hen. "Hij weet hoe ingrijpend zo'n onderzoek is. Hij weet ook dat hij geen stoornis heeft. Hij heeft geen klachten."

Zo oefenden terrorismeverdachten een aanslag

In het diepste geheim heeft de politie opnames gemaakt van een oefensessie van vier terrorismeverdachten in een vakantiehuisje in Weert.

Politie-infiltranten bij terreurtraining

De terreurtraining had plaats op 27 september en bestond onder andere uit wapeninstructies en het passen van bomvesten. Ook twee politie-infiltranten waren daarbij aanwezig. Zij deden zich voor als mensen die spullen konden leveren voor een aanslag. De undercoveragenten van de politie verzorgden de training.

De ontmoeting vond plaats in een huisje op vakantiepark Weerterbergen in Weert, een familiepark van Roompot dat erg populair is onder ouders met kinderen. Vooraf was in de vakantiewoning afluisterapparatuur aangebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een kus op de kalasjnikov: zo oefenden terrorismeverdachten een aanslag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`