Aardbeving Groningen

Jacobien werd uit bed geschud: 'Hartkloppingen, stress. Wanneer stopt dit?'

22 mei 2019 07:45 Aangepast: 22 mei 2019 08:02
Schade aan het huis van Jacobien na een eerdere beving. Beeld © Jacobien Mansholt

Alweer. Weer is het raak in Groningen. Maar het went nooit, vertelt Jacobien Mansholt geschrokken aan RTL Nieuws. "Je bed, je huis, alles schudt heen en weer en je kan alleen maar denken: wat is dit?!" Jacobien werd vanochtend, samen met vele andere Groningers, opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter.

Het epicentrum van de beving bevond zich bij het plaatsje Westerwijtwerd dat tussen Winsum en Loppersum ligt, zo'n 18 kilometer ten noordoosten van de stad Groningen. Maar ook in de hoofdstad van de provincie werd de beving gevoeld die net voor zes uur vanochtend plaatsvond.

'Ik schrok zo erg'

Jacobien woont in Onderdendam, zo'n vier kilometer van het epicentrum vandaan. "Ik lag te slapen en ik denk dat ik al in mijn sluimerslaap was omdat ik bijna uit bed moest. Maar ik schrok zo erg, ik stond gelijk in een paniekstand naast mijn bed", vertelt Jacobien.

Jacobien Mansholt Jacobien Mansholt

Jacobien is samen met haar vriend sinds vorig jaar januari haar huis uit 1800 aan het verbouwen. "We slapen boven de kamer die we aan het verbouwen zijn, het plafond is gestut, we liggen boven een bouwput. Dat versterkte mijn paniekgevoel."

'Mensen hebben geen idee'

Jacobien sprong meteen uit bed en moest voor haar veiligheidsgevoel zo snel mogelijk naar beneden. "Ik dacht: 'Ik wil hier niet meer zijn.' Mensen die dit nog nooit hebben meegemaakt, hebben geen idee wat je overkomt. Je bed schuift, glas rinkelt, je huis kraakt, een doffe dreun. De bodem schuift letterlijk onder je vandaan en je zit met hartkloppingen in bed."

Ze is er zó klaar mee, schreef Jacobien een paar minuten na de beving op Twitter. "Op. Moe. Boos. Ik wil - nee, ik eis - een veilige situatie in Groningen." Ze vult aan: "Half Nederland ligt nog lekker in z'n bed en die hebben geen flauw idee wat er is gebeurd. Daar word ik ook zo pissig van. Wij staan echt met onze rug tegen de muur en moeten maar afwachten wanneer instanties zin hebben om ons te helpen."

'Het is zo uitputtend'

De verbouwing van het huis ligt inmiddels stil vanwege een vorige aardbeving. "We hebben al negentig schadenummers. Ik moet straks weer het huis gaan doorlopen en al die eerdere schademeldingen gaan vergelijken met eventuele nieuwe schade. Het is zo uitputtend, we willen gewoon uit deze situatie."

Schade aan het huis van Jacobien na een eerdere beving. Schade aan het huis van Jacobien na een eerdere beving.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore