Vijf 'acute onveilige situaties'

Groningen getroffen door flinke aardbeving, 90 schademeldingen

22 mei 2019 06:30 Aangepast: 23 mei 2019 09:56
Gerhard Visker heeft schade aan zijn huis in Westerwijtwerd. Beeld © ANP

In de provincie Groningen heeft zich vanochtend een aardbeving voorgedaan. Deze werd gevoeld in de stad Groningen, maar ook op veel andere plekken. Er zijn inmiddels 90 schademeldingen binnengekomen, waarvan er vijf ernstig zijn.

Het epicentrum bevond zich bij het plaatsje Westerwijtwerd, dat tussen Winsum en Loppersum ligt, zo'n 18 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Groningen.  De beving had een kracht van 3.4 op de schaal van Richter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Jacobien werd uit bed geschud: 'Hartkloppingen, stress. Wanneer stopt dit?'

Het gebied waar de aardbeving bij Westerwijtwerd gevoeld werd. Het gebied waar de aardbeving bij Westerwijtwerd gevoeld werd.

Veel meldingen

Op social media melden veel mensen dat ze de beving hebben gevoeld. Bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen zijn in de eerste zes uur na de beving zo'n 90 meldingen binnengekomen. Hiervan zijn er vijf ernstig, wat betekent dat het een 'acuut onveilige situatie' is. "Mensen voelen zich in dat geval niet veilig in relatie tot hun huis", vertelt een woordvoerder. "Wij sturen dan een speciaal team naar die mensen toe om een inspectie uit te voeren." 

De beving deed zich voor rond 05.45 uur.

Een inwoner van de stad Groningen zegt wakker te zijn geworden door de beving. "Ik voelde het huis bewegen. Dit heb ik niet vaak zo meegemaakt."

'Dat was een zware'

Op Twitter laten ook veel mensen weten de beving te hebben gevoeld. "Zooo, wakker geworden van een flinke aardbeving", zegt iemand in Groningen.

Een ander meldt: "Hele bed trilde, iedereen wakker." "Dat was een zware", constateert een ander. Nog iemand zegt: "Hele huis schudt en kraakt..."

Ook inwoners van onder meer Winsum, Bedum, Zeerijp en Appingedam doen meldingen via Twitter over de beving.

Oorzaak: gaswinning

  • De aardbevingen in Groningen zijn het gevolg van de gaswinning in de provincie.
  • De zwaarste aardbeving in Groningen tot dusver was in 2012 in Huizinge (in de gemeente Loppersum). Die had een kracht van 3.6.
  • In januari 2018 vond er een aardbeving plaats in het Groningse dorp Zeerijp. Deze had eveneens een kracht van 3.4. De dag na die beving kwamen er zo'n 1000 meldingen van schade binnen.
  • De zwaarte van die beving had veel invloed op de gaswinning in het gebied. Zo liet de NAM de dag na die beving weten de gaswinning op meerdere plaatsen te stoppen of terug te schroeven.
  • In een later stadium besloot het kabinet uiteindelijk de gaswinning helemaal te gaan afbouwen, naar nul rond 2030.  

Rutte: 'Verschrikkelijk'

Premier Mark Rutte noemt de aardbeving in Groningen 'verschrikkelijk'. "Ik hoop van harte dat de schade beperkt blijft", zei hij bij WNL. Volgens hem was iedereen in de jaren vijftig nog heel optimistisch over de gaswinning, maar is die inmiddels 'veranderd in een nachtmerrie'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore