Abdelaziz A.

'Balie-jihadist was informant van de AIVD'

21 mei 2019 22:42 Aangepast: 22 mei 2019 09:15
De rechters en advocaat van Abdelaziz A. voorafgaand aan de rechtszaak eerder dit jaar. (Archieffoto) Beeld © ANP

De Syriër Abdelaziz A., die momenteel vastzit op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie en ook wel bekendstaat als de 'Balie-jihadist', zou tussen december 2016 en januari 2018 een informant van de inlichtingendienst AIVD zijn geweest.

Dat melden bronnen rond het onderzoek aan Nieuwsuur. A. zou verschillende malen hebben afgesproken met enkele AIVD-medewerkers en kreeg bij die gelegenheden ook betaald, in totaal enkele duizenden euro's.

Welke informatie hij aan de inlichtingendienst verstrekte, is onduidelijk.

Terreurorganisatie Jabat al-Nusra

A. wordt onder meer verdacht van deelname aan een terreurorganisatie, het voorbereiden van terroristische misdrijven en het witwassen van grote sommen geld. 

Hij zou volgens het OM een redelijk hoge functie hebben gehad binnen terreurorganisatie Jabat al-Nusra en hij onderhield contact met hooggeplaatste figuren. A. zelf ontkent deze beschuldigingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Balie-jihadist' ontkent, maar wil wel in cel blijven uit angst voor uitzetting

De Balie

In het najaar van 2017 kreeg Abdelaziz A. landelijke bekendheid toen Syrische activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently hem in Amsterdam herkenden vanwege zijn jihadistische verleden.

Dat gebeurde na een filmvertoning in debatcentrum De Balie tijdens de vertoning van een documentaire over Raqqa. Ruim een jaar later werd hij opgepakt op verdenking van onder meer lidmaatschap van terreurorganisatie Jabhat Al-Nusra.

Ans Boersma

A. is de ex-vriend van de Nederlandse journalist Ans Boersma. Zij woonde en werkte als correspondent in Turkije, maar werd daar onlangs aangehouden en het land uitgezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Journalist Ans Boersma: 'Ik ben niet overtuigd dat mijn ex jihadist was'

Broer

Justitie verdenkt haar van valsheid in geschrifte omdat ze haar ex-vriend met valse gegevens aan een visum zou hebben geholpen. Het is niet duidelijk of de journalist het verleden van A. kende. Zij ontkent, het OM denkt dat ze er meer van wist.

A. heeft inmiddels wel bekend dat hij inderdaad met valse papieren naar Nederland is gereisd. De broer van A. zit ook vast op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Hij woonde met zijn gezin in Bergeijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Broer Syrische 'Balie-jihadist' blijft ook in Nederlandse cel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`