Miljoenen buitgemaakt

Justitie eist zes jaar cel tegen beveiligers kluisjesroof Oudenbosch

21 mei 2019 15:27 Aangepast: 21 mei 2019 15:57
Beeld © RTL Nieuws/ Hans Veen

Tegen twee beveiligers van de Rabobank in Oudenbosch is zes jaar cel geëist. Zij worden ervan verdacht dat ze een belangrijke rol hebben gespeeld bij de geruchtmakende kluisjesroof in maart vorig jaar.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Agron K. en Henri W. van het medeplegen van de roof. Dat betekent dat ze net zo schuldig zijn als degenen die er met de buit vandoor zijn gegaan. Zij zijn vermoedelijk naar het buitenland gevlucht.

Juist beveiligers

Justitie rekent K. en Van W. zwaar aan dat ze in hun rol als beveiliger zouden hebben meegewerkt aan de roof. "Mensen die worden ingehuurd om onze bezittingen te beveiligen." Beide mannen ontkennen dat ze iets met de roof te maken hadden.

Bij de roof werden honderden kluisjes opengebroken. Dat gebeurde door de twee onbekende mannen, maar K. en Van W. zouden onder meer deuren geopend hebben en het alarm uitgezet hebben nadat het was afgegaan. De onbekende daders zouden zeker 24 uur binnen zijn geweest zonder dat iemand alarm sloeg.

Bewakingscamera's

In de rechtbank werden beelden getoond van bewakingscamera's. Daarop is onder meer te zien dat de verdachten 35 seconden voordat de onbekende daders naar buiten liepen, naar binnen liepen. Het kan volgens justitie dan ook niet anders dan dat ze elkaar hebben gezien. "Ze waren daar nota bene vanwege een inbraakmelding." 

Volgens justitie was de roof 'geen gewone bedrijfsinbraak waarvoor je een taakstraf van 120 uur krijgt'. "Er is uitgebreid voorbereid. De toegang is getest, de alarmen zijn getest, het openen van de kluis. Als je zelfs een beveiliger niet meer kan vertrouwen, hoe moet je dan als bank je kostbaarheden beschermen?" 

De Rabobank heeft al 12 miljoen euro uitbetaald aan de gedupeerden van de roof.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe één van de grootste kluisjesroven ooit vele levens overhoop gooide

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`